Ministarstvo: "Teslina urna da ostane u Muzeju"

Ministarstvo kulture i informisanja se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva u ovom muzeju, da urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle ostane u njenom sastavu i da se i nadalje poštuje volja najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.
Ministarstvo kulture i informisanja se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva u ovom muzeju, da urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle ostane u njenom sastavu i da se i nadalje poštuje volja najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.

Kako se podseća u saopštenju Ministarstva, urna se već više od pola čuva i štiti u Muzeju, u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima. Izložena je na način koji obezbeđuje dostupnost javnosti, a istovremeno mogućnost da svaki posetilac lično, i u miru, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču, ističe Ministarstvo.

Na ovaj način je počast Nikoli Tesli iskazalo više od milion posetilaca iz zemlje i sveta, svih vera i nacija. Jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle, pored arhive, biblioteke i drugih dragocenih zbirki, kako se ocenjuje u saopštenju Ministarstva, jeste i memorijalni deo u kome se nalazi i čuva urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle.

Memorijalni prostor je posebno projektovan za tu namenu i osmislili su ga vrhunski stvaraoci, Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli. Urna uživa status kulturnog dobra, kao deo Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odlivaka), kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli.

Ministarstvo napominje da je Muzej Nikole Tesle jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji, kao jedini muzej u svetu koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Zbog univerzalne vrednosti za čovečanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u ovom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svetski registar "Pamćenje sveta", koji vodi UNESKO.

Ministarstvo podseća da ne postoji nijedan zapis, niti svedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gde želi da počiva. O njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali su njegovi najbliži srodnici. Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine na osnovu želje člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Želju naslednika Nikole Tesle potvrđuje i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle, navodi se na kraju saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

Podsetimo da je polemika u vezi sa urnom naučnika počela saopštenjem Srpske pravoslavne crkve, koja tvrdi da se u Muzeju Nikole Tesle sprovode "satanistički obredi", te da je to razlog za premeštanje urne u Hram Svetog Save na Vračaru. Ispostavilo se da je "satanistički obred" intervju koji su mediji obavili sa muzičarem na festivalu "Resonate".

  • једнорог

    14.06.2015 17:51
    @Anonimus
    Наравно да сличних примера може да се нађе, али то не оспорава њихову суманутост, као ни чињеницу да се у нас у суманутости баш претерало. Сахрањивање - да би се "гледали мртваци" (одавала почаст) је у нас комунистичка тековина. Пошто не живимо у комунизму - ред је и да се комунистичког окултизма курталишемо, па да покојнике - као што је то уобичајено у традицији цивилизованих европских земаља - сахрањујемо на гробљу.
    И опет питање: шта каже Министарство о попу Личенсу и управи Музеја НТ? Да ли је Србија секуларна држава само кад је православна црква у питању?
  • 14.06.2015 17:04
    Teslin muzej zajedno sa urnom treba prebaciti u NYC nije to za divljake.
  • 14.06.2015 14:40
    Sahranite čoveka... Sigurno da njegova želja nije bila da bude muzejski eksponat...Zaslužio je svoje mesto u aleji velikana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.