Počelo upisivanje u vojnu evidenciju

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u februaru počelo uvođenje u vojnu evidenciju mladića koji 2016. godine postaju punoletni.

Ko se ne odazove do kraja februara dobiće pojedinačni poziv, a neispunjavanje ove obaveze podleže prekršanoj odgovornosti.

"Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 1998. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima i regulišu tu zakonsku obavezu", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mladići koji žive u inostranstvu treba da se jave u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo u zemlji boravka.

Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do kraja februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

"Oni koji se ne odazovu pozivu za upis u vojnu evidenciju podležu prekršajnoj odgovornosti po članu 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi", navodi se i dodaje da vojni obveznici koji ne ispune tu svoju zakonsku obavezu ne mogu dobiti potvrdu – uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi.

Za one koji to žele, posle evidentiranja omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka ili profesionalni angažman u Vojsci Srbije.

Mladići se mogu upisati u vojnu evidenciju u svim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Autor: Beta
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.