Zbog duga za plate 1.976 gazda ide na sud

Ministarstvo rada podnelo je protiv 1.976 direktora zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer radnicima nisu isplaćivali plate.

Oko 2.000 direktora privatnih i državnih preduzeća koji svojim radnicima nisu redovno isplaćivali zarade uskoro će se naći pred sudom. Toliko je zahteva za celu prošlu godinu pokrenuo Inspektorat za rad protiv nesavesnih poslodavaca, koji nisu marili za jednu od ključnih odredaba Zakona o radu po kojoj je poslodavac dužan da isplati zaradu svakom radniku.

Kako su u Ministarstvu za rad potvrdili, inspektori rada su tokom prošle godine imali 35.103 kontrole u oblasti radnih odnosa. Nepravilnosti su našli u 5.706 slučajeva, od kojih se 2.215 odnosi na probleme sa isplatom plata i naknada radnicima.

- Kako je u 2.215 slučajeva bilo problema sa isplatom, a podneto je 1.976 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, to znači da se u nekim slučajevima jedna prijava odnosila na probleme sa platama i za nekoliko desetina ljudi u firmi - rekli su iz Ministarstva rada.

Najviše problema sa platama pravili su direktori u proizvodnji. U Ministarstvu kažu da je najviše prekršaja bilo u proizvodnji metala, mašina, obuće i hrane. Na listi problematičnih bili su i direktori u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

- Da li direktori isplaćuju zarade inspektori su proveravali, kako po službenoj dužnosti, tako i po prijavama zaposlenih - navode u Inspektoratu.

Zaprećena kazna u slučaju problema sa zaradama iznosi 800.000 do 2 miliona dinara za pravno lice, plus 50.000 do 150.000 za odgovorno lice u firmi. Kazna za preduzetnika iznosi od 300.000 do 500.000 dinara.

U više anketa Unije poslodavaca Srbije privrednici su tvrdili da nemaju novac za plate jer ne mogu da naplate potraživanja u roku kraćem od 100 dana.

Jedna od mogućnosti kako da izvučete svoju platu jeste i preko Komore izvršitelja. Novac u slučaju neisplaćenih zarada mogu da naplate u roku od mesec i po dana, a potrebno je da im dostavite dokumentaciju o neisplaćenim zaradama.

Autor: Blic

  • H4

    04.03.2016 20:05
    Pa kad nekog drakonski kaznite 2 miliona, taj neće isplatiti plate nikad jer nema odakle kad mu sve uzmete.

    Zašto se tim kaznama drpaju privatne firme, zašto isti zakon ne važi i za državna preduzeća, FAP, Resavicu, a da pare idu u neki fond privatnim firmama, a ne opet državi.

    Lopine protiv lopina.
  • Mladen

    03.03.2016 22:00
    A šta ćemo sa ovih 100 dana?
  • Василије

    03.03.2016 21:54
    мож да бидне а и не мора
    Имам то животно искуство, прошао сам то, 42 запослена, за стално, радило се, и ја као послодавац за њих и они за мене, грађевинарство, недостатак посла, радови са повећаним ризиком за безбедност. Први удар је био имаш преко 20 радника мораш имати бар једног инвалида, а други закон ми то забрањује -морају бити сви 100% здрави, стално проверавај, ако немаш инвалида уплаћивај држави 50000динара месечно. Решење отпусти здраве и смањи на 19 радника. Оверавање здравствених, провере као да сам криминалац, и остала понижавања. Радник се намерно повреди нагази на ексер, има ли радна ципела метални уложак -има, је ли задужио ципеле -јесте, да ли је обучен да зна да се чува -јесте, али нема везе послодавац је крив, и стога опет плати казну. Решење отпусти све раднике и немаш бриге. И тако је и било, свануло ми је, нема више свакодневних инспекција и брига где и како наћи исплатив посао. Тако ми је драга држава помогла и приморала ме да их отпустим. Сада је држава срећна јер има на бироу 42 породице, укључујући и мене. Сјајно.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.