U policiji četvrtina su žene

U srpskoj policiji 23 odsto zaposlenih su žene, što je najveći procenat u regionu, ali one mahom rade na administrativnim poslovima, rečeno je danas na konferenciji "Žene u policiji - slučaj Zapadni Balkan".
Na konferenciji koju je organizovala regionalna mreža organizacija civilnog društva Pointplus rečeno je i da žene u policiji nemaju jednake šanse za napredak u karijeri i da i dalje postoje brojne predrasude sa kojima se na poslu svakodnevno suočavaju.
 
Evropski standard zastupljenosti žena u policiji je oko 30 procenata, a prema dostupnim informacijama u Srbiji trenutno žene čine 23 odsto zaposlenih, u Makedoniji 18, na Kosovu 14, Bosni i Hercegovini 13, Albaniji 10 i Crnoj Gori devet odsto, naveli su učesnici konferencije. Veliki problem predstavlja i činjenica da su žene u policijama širom regiona manje zastupljene na rukovodećim pozicijama i operativnim i poslovima uniformisane policije.
 
Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Aurelija Đan rekla je da, iako je ženama formalno pružena mogućnost da se školuju za policijski poziv i obavljaju ovu vrstu posla, njima još teško da budu ravnopravne sa svojim kolegama jer u policiji postoji podela na "muške i ženske poslove". Ona je navela da od 2000. godine u Srbiji postoji permanentan rast broja žena u policiji, ali da je nužna kampanja podizanja svesti javnosti.
 
"Trenutno u policiji muškarci uglavnom obavljaju dužnosti koje su u vezi sa visokim nivoom fizičke i psihičke izdržljivosti, kao i sa primenom sredstava prinude i radom u specijalnim jedinicama. Sa druge strane, ženama se dodeljuju administrativni, pravni, finansijski i analitički poslovi". rekla je Đan.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.