Prvog dana prodato 3.000 taksenih maraka u sudovima

Prvog dana prodaje taksenih maraka u sudovima prodato je skoro 3.000 markica, a naplaćena taksa u iznosu od oko 170.000 dinara, rekao je danas ministar pravde Nikola Selaković.
Prodaja taksenih maraka u apoenima od 10 do 5.000 dinara počela je juče, ukazao je Selaković ističući da će na ovaj način građani biti oslobođeni ne samo plaćanja provizije bankama i poštama prilikom uplate sudske takse, već da će uštedeti svoje vreme koje je bilo potrebno za čekanje na šalterima.
 
Selaković je naveo da je upotreba sudskih taksenih maraka jedan od vidova racionalizacije u radu pravosdunih organa. "To je racionalizacija u korist stranaka, advokata, ljudi koji imaju potrebe da završavaju svoj posao pred sudom, a na ovakav način prave uštedu i svoga vremena i svoga novca", rekao je Selaković.
 
On je najavio da će se Ministarstvo pravde i u narednom periodu truditi da maksimalno racionalizuje funkcionisanje pravosuđa i da otklanja i najmanji razlog za nezadovoljstvo, koji, kako je naveo, "nekada može da bude dovoljan da čoveku zagorča i dan i posao i dobar deo života".
 
Taksa do 5.000 dinara plaća se u sudskim markama, koje su izrađene u aponeima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a takse preko 5.000 dinara plaćaju se u gotovom novcu. U opticaju se ne mogu pojaviti dve iste taksene marke jer svaka ima svoj jedinstven bar kod, tako da je isključena mogućnost zloupotreba.
 
Autor: Tanjug/ foto: minpravde.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija