Istraga o privatizaciji NIS-a još na početku

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je predistražni postupak provere privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) i nakon više od godinu i po dana i dalje u toku, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u avgustu 2014. godine da je formirao specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti u vezi sa privatizacijom NIS-a.

MUP je u odgovoru naveo da je predistražni postupak još u toku, i to po osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koje je MUP-u dostavilo Više javno tužilaštvo u Beogradu. U odgovoru MUP-a se navodi i da radna grupa nije završila svoj rad i da prikupljanje podataka još traje, nakon čega će izveštaj o tome biti predat tužilaštvu.

I u Višem javnom tužilaštvu su za VOICE potvrdili da se istraga još nalazi u predistražnoj fazi.

NIS je ruskom Gaspromnjeftu prodat na osnovu energetskog sporazuma između vlada Srbije i Rusije iz 2008. godine. Sporazum obuhvata prodaju NIS-a, a njime je bilo predviđeno da će Srbija, između ostalog, pomoći pri izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Srbija se sporazumom obavezala i da će sve do realizacije tih projekata, primenjivati staro zakonodavstvo, zbog čega NIS i danas plaća rudnu rentu po starim zakonima, a ne novim, odnosno tri, umesto sedam odsto.

Ni nakon što je ruski partner potvrdio da se odustalo od Južnog toka, Srbija nije pokrenula pitanje primene zakona na NIS.

Ugovor o prodaji NIS-a potpisan je takođe 2008. godine, a Gaspromnjeft je kupio 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra, dok je ugovorom bilo predviđeno da ta kompanija do 2012. godine treba da investira u NIS najmanje 500 miliona evra. NIS sada vredi manje nego kada je kupljen i to uprkos velikim investicijama novog gazde ruskog "Gaspromnjefta".

Ceo tekst možete pročitati na sajtu VOICE-a.

Autor: VOICE
 

  • ex chapman

    11.04.2016 09:27
    @Gumb
    Moram da se složim sa Gumbom: šta se ovde zapravo istražuje? čije krivično delo? to što su Rusi obećali gasovod pa nas ispalili? i ko je počinilac? Gazprom? Ruska država? to što je urađeno jeste nemoralno, ali nažalost nije krivično delo! eventualno bi mogli odgovarati konkretni ljudi koji su pregovarali sa naše strane - AKO se dokaže da su za ovo primili mito. ali ako se ne dokaže da su primili mito - pa za šta su onda krivi? što su "naivno verovali Rusima"? što su prodali NIS ispod cene? pa ni to nije krivično delo! u tome i jeste veština najvećih kriminalaca - što oni sve rade po zakonu! pogano jeste ali protivzakonito nije. kao kad Mišković utaji 100 mil EUR poreza, kad Čanak pokloni svom kumu šećerane za 1 EUR isl.
    dakle cela ova priča o "sprovođenju istrage" je obična šarena laža!
  • antirusofil

    10.04.2016 23:11
    Ko je ikada imao koristi od brace Rusa . Cak je i Kuba pobegla od njih.
  • Jugoslav

    10.04.2016 20:49
    Pa da! Klasicna prica pred izbore... Manite se corava posla! NIS radi, puni budzet i nista mu ne fali a ni nama sa njim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija