Jaja iz Srbije ne mogu u EU

Srbija je jedina država u okruženju u kojoj se ne obeležavaju jaja i koja zbog neusaglašenosti sa veterinarskim propisima Evropske unije nema dozvolu za izvoz jaja u EU.
Kako saznaje "Politika", državi se zamera što ne sprovodi kontrolu salmonele po standardima Unije.
 
Dodatan problem je što nam nije dozvoljen ni prevoz jaja preko teritorija država članica (identično kao i sa svinjskim mesom) pa proizvođačima ostaju nedostupne i pojedine zemlje CEFTA sa kojima bi bilo moguće dogovoriti izvoz.
 
U Upravi za veterinu potvrdili su ovu informaciju uz objašnjenje da se u Srbiji "monitoring na salmonelozu radi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom". To ipak nije dovoljno ako želimo da te proizvode izvezemo na evropsko tržište. 
 
Na pitanje zbog čega se u našoj zemlji ne obeležavaju jaja kao na svim drugim tržištima, što je ujedno i vid borbe protiv nelegalnog prometa, u ministarstvu neodređeno odgovaraju da se "trenutno radi na usklađivanju sa EU propisima".
 
Autor: Politika
  • ana

    23.04.2016 00:44
    dakle izvolite skinite cene da kupimo jaja za Uskrs. pored toga narod je gladan pa neka se bar jajaj najede kad prodje post.A oni neka jedu ostatak.
  • Pljuc

    23.04.2016 00:06
    Nije tačno! Mogu. Eto ja, malo-malo nosim jaja preko grane. Čak i preko svih država EU, pa i skoro celog sveta (do duše u preletu) i ne pada mi na pamet da ih ostavljam ovde dok putujem. Takođe, niko me ni ne sprečava da ih nosim. Madaaaaaaaa, tu i tamo mi ih uvrnu, čas desno, čas levo, al' bože moj, navikao sam. Ovde naročito...
  • Predragg

    22.04.2016 22:09
    Vazno je da smo Svetu izmislili struju,imamo najbolje sportiste,najciscu i ukusnu hranu i otkrili sve svecke zavere. He he...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija