Od vatrenog oružja najviše stradaju mladi

Viktimološko društvo Srbije upozorilo je, povodom Nedelje borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja, koja je u toku, na epidemiju oružanog nasilja u kome u Srbiji u najvećem broju stradaju mladi od 18 do 35 godina, a koje u 72 odsto slučajeva poteže član porodice, prijatelj, komšija ili poznanik.
"Prema rezultatima iz 400 medijskih izveštaja i platforme Oružje na meti UNDP SEESAC-a, više od polovine žrtava vatrenog oružja u Srbiji je među mladima od 18-35 godina. Žrtve i počinioci tih incidenata obično se poznaju, a u 72 odsto slučajeva oni su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt u najčešći ishod oružanog nasilja u porodici", navodi se u saopštenju Viktimološkog društva.
 
Viktimološko društvo je zbog potrebe da se ukaže na posledice zloupotrebe oružja, ali i zbog podizanja svesti o radu službi za podršku žrtvama, započelo kampanju "Saslušajmo glas žrtava".
 
Kampanja se održava u okviru globalnog obeležavanja Nedelje borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja, kada se u 85 država u svetu ističu napori u zaustavljanje širenja i zloupotrebe malokalibarskog oružja, u promovisanje delotvornog Programa akcije UN i podizanje svesti o epidemiji oružanog nasilja i njegovih posledica.
 
Viktimološko društvo tim povodom poziva žrtve, porodice ubijenih, kao i osobe koje imaju saznanja o incidentima sa vatrenim oružjem da se pridruže Globalnoj nedelji borbe protiv nasilja vatrenim oružjem i opišu incident na internet strani www.vds.org.rs i doprinesu da se glas žrtava čuje i prepoznaju njihove potrebe.
 
Analiza dobijenog materijala biće korišćena za planiranje aktivnosti kako bi se pružila podrška žrtvama oružanog nasilja, ali i za dodatne aktivnosti koje se odnose na zloupotrebu vatrenog oružja.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.