Izbori: RIK potvrdio da su Dveri-DSS prešli cenzus

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je koalicija DSS-Dveri na ponovljenim parlamentarnim izborima osvojila 1.998 glasova od 8.285 izašlih birača, što predstavlja 25 odsto.
01:10 - Republička izborna komisija objavila je sinoć preliminarne rezultate izbora, na osnovu 99,99 odsto uzorka, koji nakon ponavljanja glasanja na 15 mesta izgledaju ovako: SNS - 48,25, SPS-JS - 10,95, SRS - 8,10, DS - 6,02, "Dosta je bilo" - 6,02, LDP-LSV-SDS -5,02, Dveri-DSS - 5,03.

Saopšteni su rezultati sa 14 biračkih mesta, budući da se još čekaju rezultati sa biračkog mesta na Novom Beogradu, gde je, prema objašnjenju predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, došlo do čarki.

Na osnovu glasova, lista oko SNS imaće 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS 16, "Dosta je bilo" 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM četiri, Zukorlić dva, SDA Sandžaka dva, Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.
 
23.15 - RIK-u nedostaju podaci sa dva biračka mesta da bi mogao da saopšti rezultate ponovljenih parlamentarnih izbora, izjavio je predsednik RIK-a Dejan Đurđević.  
 
23.10 - Republička izborna komisija (RIK) ni tri sata od zatvaranja biračkih mesta nije saopštila rezultate danas ponovljenih parlamentarnih izbora. 
 
Radno telo RIK-a u Nišu još nije saopštio rezultate ponovljenih izbora, a kako se nezvanično saznaje na to će morati da se i dalje čeka jer izborni materijal tek stiže. Dva i po sata od zatvaranja biračkih mesta RIK-u su u Nišu dostavljeni glasački listići i zapisnici sa samo dva od pet biračkih mesta. 
 
22.50 - Prema rezultatima CRTE, najviše glasova na ponovljenim izborima osvojio je SNS - 4.292 glasa, a DSS-Dveri imaju 1.996 i ta koalicija je prešla cenzus.
 
U parlament su ušle SNS, SPS, SRS, DS, DJB, DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV i manjinske stranke. 
 
Rezultati CRTE: SNS - 48,49%, SPS - 10,78%, SRS - 8,04%, DS - 6,17%, DJB - 6,06%, DSS-Dveri - 5,12%, SDS-LDP-LSV - 5,04%.
 
22.20 - Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da je Aleksandar Vučić uspeo da ujedini opoziciju protiv izborne krađe. "Zahvaljujem kolegama iz drugih stranaka, Vučić je razvio solidarnost među strankama koje žele da se bore za slobodnu Srbiju u kojoj nema krađe na izborima", rekla je ona.
 
22.30 - Lider SNS Aleksandar Vučić ocenio je da je izborna tišina "glupo pravilo", koje su svi kršili tokom ovih izbora i da bi trebalo razmisliti o njenom ukidanju. On je rekao da je nemoguće u vremenu društvenih mreža očekivati da se izborna tišina poštuje i da bi o tom "bezveznom pravilu" trebalo razgovarati.
 
Brojne evropske zemlje su odustale od ovog pravila.
 
22.00 - Republička izborna komisija (RIK)  još nije izašla sa preliminarnim rezultatima ponovljenih parlamentarnih izbora. Kako se nezvanično čulo u prostorijama Skupštine Srbije, prebrojavanje glasova je još uvek u toku. 
 
21.55 - Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je ta stranka danas osvojila više glasova nego na izborima 24. aprila - preko 56 procenata na osnovu glasova sa 13 biračkih mesta.
 
On je naveo da je na primer na Paliluli SNS 24. aprila osvojio 39 odsto glasova, a danas 52 odsto. Rekao je da je u Nišu na tri biračka mesta SNS osvojio 65%, odnosno po 56% na dva biračka mesta. U Vranju je na dva biračka mesta naprednjacima pripalo 75% danas izašlih birača.
 
Vučić je rekao da su stranke opozicije, koje su se ujedinile, dobile "mizeran broj glasova", izuzimajući DSS-Dveri, čija je lista ovog puta prešla cenzus, dok su značajno manji broj glasova ovog puta dobili i SPS i radikali.
 
21.50 - U izbornom štabu liste Dveri-DSS veruju da su uspeli da preskoče cenzus i to za, prema nezvaničnim podacima, oko 300 glasova.
 
Kako tvrde iz Dveri-DSS, ta lista je na devet od 15 biračkih mesta osvojila 769 glasova, a prema procenama, na osnovu poslednjih podataka o izlaznosti, za cenzus im je bilo potrebno oko 420 glasova. 
 
21.45 - Opozicija traži da RIK omogući svakom glasaču da online proveri da li je glasao na izborima, kako bi se utvrdilo da li je neko glasao umesto njega. Opširnije pročitajte OVDE.
 
21.20 - Demokratska stranka najavila je danas da će od novog saziva Skupštine Srbije zatražiti razrešenje predsednika Republičke izborne komisije Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića zbog, kako se navodi, "učestvovanja u izbornoj krađi" i "obesmišljavanja izbornog procesa".
 
DS u saopštenju ocenjuje da je "predsednik RIK-a dokazao da mu je partijska funkcija važnija od vladavine prava".
 
20. 45 - Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović saopštio je da je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović uznemiravao građane na Novom Beogradu, zaustavljao ih na ulici i pitao za koga će da glasaju, te ocenio da je to skandalozno.
 
Pokret Dosta je bilo je iste optužbe uputio na račun aktivista SNS, za koje se tvrdi da su danas u Bloku 29 na Novom Beogradu uznemiravali građane, zvonili im na vrata i pozivali da glasaju za koaliciju oko naprednjaka. Navode da je Radulović to prijavio večeras policiji.
 
20.15 - Biračka mesta na kojima su građani danas ponovo glasali za novi saziv republičkog parlamenta zatvorena su u 20 sati, a tokom večeri bi Republička izborna komisija trebalo da izađe sa preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora.
 
Izbori su ponovljeni na 15 biračkih mesta, na kojima je upisan 19.631 glasač. Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je rekao je da nije bilo neregularnosti. Nakon ponovljenih izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta, a neizvesnost je oko dve liste koje su oko cenzusa, pre svega liste DSS-Dveri.
 
Glasanje je danas ponovljeno na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva u Beogradu, Jagodini i Vranju, kao i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu. Do 19 časova na glasanje na ovim biralištima izašlo je 38,86 odsto građana (7.629), saopštila je CRTA posmatračka misija "Građani na straži".
 
U 20 sati je prestala da važi i izborna tišina.
 
Autor: agencije
  • Narod ko stoka

    05.05.2016 15:51
    Nacional fasisticko lutkarsko pozoriste zvano D"SS" sa "Vlahom" kao duhovnim savetnikom i pod dirigentskom palicom SPC-a i DB-a.

    I vi ovo nazivate buducnoscu!?
  • /

    05.05.2016 10:12
    /
    ko je od njiih onaj seksualac?
    u vlasti smo imali samo takve .eno rezultat na nbgd to pokazuje.
    za dss znamo koji je.
    ima takav i u dverima-garant
  • apolitican

    05.05.2016 09:26
    Ko zna zasto je ovo dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.