Zašto je već krenula predsednička trka?

Još nije konstituisan parlament i formirana nova vlada, a već se množe protivkandidati Tomislavu Nikoliću na izborima sledeće godine.
Budući da je Miroslav Parović, lider Treće Srbije, još pre godinu dana objavio kandidaturu za predsedničke izbore 2017, ne bi trebalo da čudi što se sada,, "samo" godinu dana pre kraja mandata Tomislava Nikolića, hvata startna pozicija u trci za fotelju na Andrićevom vencu.
 
Ipak, jeste neobično što se to dešava nedugo posle parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, dok još nije formirana vlast na svim tim nivoima. Sudeći po medijima, ova uranjena "predsednička" priča na momente se čak čini i zanimljivijom od aktuelne – ko će biti članovi vlade, piše Politika.
 
Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka, ocenjuje da te dve priče delimično imaju veze jedna s drugom jer, kako kaže, akteri koji demonstriraju da mogu samostalno da izađu na predsedničke izbore pokazuju određeni stepen političke autonomije, to jest političkog manevarskog prostora. Međutim, on misli da pregovori o vladi nisu ključni razlog raspirivanja priče o predsedničkim izborima. 
 
Ključni razlog, prema njegovom mišljenju, treba potražiti u ispravnom osećaju i vlasti i opozicije da će ti izbori biti ključni – kako za definisanje pravca države, tako i za definisanje političkih odnosa unutar nje i, konačno, za profilisanje različitih političkih stranaka. "Za sada imamo izjašnjavanje igrača koji nisu ključni, kao što su neke manje partije i manjinski lideri, koji svojim kandidaturama žele da pokažu određenu snagu svojih stranaka. Jer partija koja može da izađe na predsedničke izbore bez obzira na veličinu, svakako nije beznačajna", ukazuje Cvetićanin.
 
Kad je reč o šansama opozicije da se ujedini oko jednog kandidata, Neven Cvetićanin kaže da će modus njenog delovanja u parlamentu biti prvi znak kako će se ići na predsedničke izbore – sa jednim ili više kandidata. On podseća da se na predsedničke izbore izlazi iz dva razloga: da bi se na njima pobedilo (na način na koji su učestvovali Milošević, Koštunica, Tadić, Nikolić) i da bi se "ogradilo" sopstveno biračko telo i izmerila specifična težina određene političke partije.
  • Zoran021

    14.05.2016 13:45
    politika
    Ako Politika kaže onda mora da je istina. Mada još ruska Pravda nije javila ništa!
  • DonJuan

    14.05.2016 13:14
    Zato sto smo jad i beda od drzave bez ikakve sanse za razvoj, u kojoj politicari kao gladne hijene, otvoreno i beskrupulozno grabe sve moguce funkcije i polozaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.