Srbija dobija još jedan zatvor

Izgradnja potpuno novog zatvora u Pančevu počeće do kraja sledeće nedelje, potvrđeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Biće to drugi po redu novi zatvor, posle "Padinske skele", koji je izgrađen u poslednje dve i po decenije, pišu "Novosti".

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište. Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite (uključuje se signalizacija u slučaju ugroženosti), a objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video-nadzor.

Do kraja godine planiran je početak izgradnje i novog KPZ u Kragujevcu.

U Srbiji trenutno postoji 35 zatvora, od kojih pet na KiM.

Ceo tekst "Novosti" možete pročitati OVDE.

Podsetimo, rezultati istraživanja Saveta Evrope o situaciji u evropskim zatvorima, pokazali su da je Srbija u 2014. godini bila deseta na starom kontinentu po prepunjenosti zatvora.  U izveštaju se zaključuje da je u Srbiji u 2014. godini bilo 110 zatvorenika na 100 raspoloživih mesta u zatvorima, dok je u celoj Evropi bilo 94 zatvorenika.

Zatvorenici u Srbiji u proseku izdržavaju kaznu od jedne do tri godine zatvora, da svaki peti zatvorenik izdržava kaznu zbog dela povezanih sa drogom, a svaki drugi zbog krađe, dok je prosečna starost zatvorenika 36 godina, pri čemu je procenat zatvorenica (3,2 odsto) manji od evropskog proseka (pet odsto).

  • Malo je to

    22.05.2016 09:28
    Treba da dostignemo standarde amerike. Tamo je na 350 miliona stanovnika oko 3.5 miliona u zatvorima. 1%, nije to malo, svaki 100-ti u zatvoru.
    A oni, tek su sada počeli nas da dostižu. Do skoro im je bilo dobro. Kaskaju 30 godina za nama.
    Ovoj vlasti će trebati ne jedan, nego 10 zatvora.
  • Sale NS

    22.05.2016 08:37
    Lista potencijalnih...
    ... prvazilazi samo još jedan zatvor. Najmanje što je potrebno je makar još po jedan u većim centrima jer političari, tajkuni, estrada, pravosuđe, medicinari, rijaliti zvezde i ostale barabe se broje na hiljade !
  • nss

    22.05.2016 08:04
    nn
    politicari su dozivotni ,dakle imaju imunitet i za njih je ova gradjevina put na mesec,lopine i bagra na nivou dobijaju nanogice i usmene opomene....znaci ovo je za nas i onaj nesretni narod koji nema da plati disanje vazduha,odzacarinu i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.