Njujork tajms: Kako je Kosovo postalo plodno tlo za Islamsku državu

Više od jedne decenije, koristeći mrežu dobrotvornih organizacija preko radikalnih imama Saudijska Arabija i druge zemlje Arapskog zaliva šire vehabizam na Kosovu, piše "Njujork tajms".

U tekstu njujorškog dnevnika ističe se da džamije, koje su na Kosovu sagrađene od novca koji je donirala Saudijska Arabija, okuplja ljude koji šire vehabizam - "konzervativnu ideologiju koja dominira u Saudijskoj Arabiji", navodi se u tekstu Karlote Gal.

Od kada je 1999. Beograd posle intervencije NATO izgubio kontrolu na Kosovu, pod prismotrom američkih zvaničnika, novac i uticaj Saudijske Arabije je umnogome promenio ovu, nekad, tolerantnu muslimansku zajednicu.

Kosovo se sada, kao i ostatak Evrope, brani od pretnji islamista. Protekle dve godine, policija je identifikovala 314 građana Kosova - uključujući dva bombaša-samoubice, 44 žene i 28 dece koji su nestali, a sumnja se da su ih džihadisti oteli i priključili njihovim grupama, navodi "Njujork tajms".

Decu su regrutovali, kako navode kosovski istražitelji, ekstremisti sveštenici i tajanstvena udruženja koja je finansirala Saudijska Arabija i ostale konzervativne zemlje Arapskog zaliva, koristeći skrivene mreže donacija iz dobrotvornih organizacija.

"Oni su promovisali politički islam", kaže Fatos Makoli, direktor Kosovske antiterorističke službe. "Potrošili su dosta novca da bi promovisali drugačije programe uglavnom mladim ljudima tako što su doneli svoju literaturu", dodaje Makoli.

Posle dve godine istraživanja, policija je optužila 67 ljudi, uhapsila 14 imama i ugasila 19 organizacija koje rade protiv Ustava, podstičući mržnju i promovišući terorizam. To je veliki preokret za zemlju od 1,8 miliona ljudi koja se ne tako davno smatrala za proameričko muslimansko društvo. Amerikanci su dočekani kao oslobodioci nakon NATO agresije 1999. godine koja je, navodi se, "izrodila" Kosovo.

Nakon rata, navodi se, predstavnici Ujedinjenih nacija pomogli su da se održi mir. Saudijci su došli i doneli milione evra da bi pomogli siromašnoj i ratom pogođenoj zemlji. Međutim, Saudijci su videli priliku da šire vehabizam.

Ceo tekst možete pročitati OVDE, ili u originalu OVDE.

  • G

    22.05.2016 15:28
    Bitno je da su više puta pomenuli srpsku represiju i nijednom progon nealbanskog stanovništva kako pre tako i posle "oslobođenja". O spaljenim naseljima i hramovima 2004. da ne govorim. Drago mi je da su prepošteni i demokratski amerikanci objektivni po pitanju svoje kreacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.