U Srbiji zbog oluja i grmljavine proglašen žuti meteoalarm

Zbog najave pljuskova i snažnih grmljavina u Srbiji je od juče proglašen žuti meteoalarm jer vremenske nepogode mogu biti potencijalno opasne.

Zbog najave oluja sa snažnom grmljavinom i Hrvatska je pod žutom uzbunom, a zbog udara groma na desetine osoba povređeno je širom Evrope.

"Zbog stvaranja ciklona, mlazne struje koja se formira u visini, trenutno je na udaru zapadna i srednja Evropa. Tokom današnjeg dana taj ciklon, inače retka pojava, proširiće se na naše područje. I zato će grmljavine do srede biti ređe, ali već od četvrtka učestalije, kada se očekuje nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima", kaže Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, te da je zato i proglašen žuti meteoalarm jer je svaka grmljavina potencijalno opasna pojava.

Temperatura će biti samo u blagom padu, pa nas tako do srede očekuje temperaturu od 25 do 30 stepeni Celzijusa.

S obzirom na to da nas očekuje period sa učestalijom udarima groma, meteorolozi upozoravaju da treba da vodimo računa gde se nalazimo kada krene grmljavina. I zato, ukoliko se 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbegavati kontakt sa metalnim objektima i mlazovima vode iz slavine, a svi električni uređaji moraju biti isključeni. Onima koje nevreme snađe na otvorenom prostoru, automobili i stabla drveća mogu biti dobra zaštita, ali samo ako nisu usamljeni i na čistini.

Ako do nesrećnog slučaja ipak dođe, treba znati da žrtva udara groma ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć.

"Nikako ne treba stajati ispod usamljenog drveta, na otvorenom prostoru, ravnici, jer postoji velika mogućnost da tu udari grom. Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo", objašnjava Todorović za "Blic", i dodaje da je netačno da kišobran sa metalnim delovima i mobilni telefon privlače udar groma.

Podsetimo, na jugu Poljske poginuo je muškarac, a od udara groma povređene su još tri osobe. Jedanaest osoba, među kojima najmanje osmoro dece, povređeno je pre dva dana u Parizu kada je grom udario u park. U fudbalski teren u Nemačkoj udario je grom na kraju dečje utakmice, pri čemu je povređeno 35 osoba.

  • Slavko

    30.05.2016 13:40
    Žuti meteoalarm je proglašen još 5.10.2000. kada se pojavio čovek sa vizijom i sloganom "Moja ruka u vašem novčaniku".
  • @jova limanac

    30.05.2016 12:48
    Ovde kanda neko kritikuje druge iako ima veoma ograničeno znanje za datu oblast. Ako je jednan udar bio 10km daleko, to upravo znači da sledeći može biti 0m daleko.
  • Pera

    30.05.2016 11:04
    Opasno!
    A ako još dođe i do zamračenja Sunca, nema nam spasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.