Država pleni i rudnik

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom koja je stečena kriminalom svakog meseca zarađuje 70.000 evra u dinarskoj protivvrednosti od izdavanja privremeno oduzetih kuća i stanova.

Na računu Direkcije se u ovom trenutku nalazi ukupno 162.654.101 dinar od kirija.

Među oduzetim nekretninama su i mnogobrojne kuće i stanovi, 36 firmi, ali i jedan rudnik - olova i cinka Grot, kod Krive Feje, oduzet od "Trejd kompani" Branislava Jovića iz Jagodine.

Cene zakupa su šarolike: kreću se od 50 evra, za garaže, do čak 40.000 evra. Po toj cifri je iznajmljivan restoran "Vapijano" u Beogradu, privremeno oduzet od Ace Bulića. Međutim, u međuvremenu ovaj restoran je sudskom odlukom vraćen i on nije jedina nekretnina koja se našla kod prvobitnih vlasnika. Vraćene su mnoge, a među poslednjima i plac i nekoliko poslovnih prostora Dragoslavu Kosmajcu.

"U poslednje dve godine, od maja 2014. do maja 2016, Direkcija je sprovela 79 rešenja o privremenom oduzimanju imovine za koju se sumnja da potiče od krivičnog dela. Ona je oduzimana od lica protiv kojih se vode postupci, ali i od firmi i građana koji su sa njima povezani. U pitanju su 164 osobe i četiri firme", kažu u Direkciji.

Na osnovu rešenja i naredbi tužilaštva, Direkcija je u poslednje dve godine preuzela 45 kuća i 63 stana, jednu poslovno-stambenu zgradu, po jedan apartman na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku, pumpu sa auto-perionicom i pratećim sadržajima, 14 garaža, 57 lokala, jednu sportsku halu (privremeno oduzeta od Dragoslava Kosmajca, u Ulici majke Angeline, na Zvezdari), jedan gliser i splav kućicu, kao i jedan restoran.

Kada se tome doda imovina oduzeta pre maja 2014, broj stanova i kuća penje se na 335, broj benzinskih pumpi na tri, apartmana na Zlatiboru na šest...

Najviše imovine, ali privremeno, oduzeto je od Darka Šarića, optuženog za organizovanje međunarodnog šverca droge. Trajno je oduzeta imovina od Milorada Ulemeka Legije, zatim, od Branislava Uskokovića, bivšeg direktora "Elektrodistribucije Beograd", kao i plac od 20 ari i 129 kvadrata u Šilerovoj ulici od Tatjane, supruge Dušana Spasojevića Šiptara, i Maje, supruge Mileta Lukovića Kuma. Trajno je oduzeta i imovina Gorana Grbića, vlasnika preduzeća "Pegro" iz Bačke Palanke zbog utaje poreza...

Novac od prodatih stvari (uglavnom su prodavane pokretne stvari koje je bilo teško i skupo čuvati - od nameštaja do električnih aparata) čuva se na posebnom računu Direkcije, pišu "Novosti".

Ako sud pravosnažnom presudom oduzme imovinu trajno, on se prebacuje u republički budžet, a ako osoba bude pravosnažno oslobođena, novac joj se vraća sa zakonskom kamatom.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Novosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija