Da li stvarno nema posla ili mladi neće da rade?

I pored velike stope nezaposlenosti u našoj zemlji, sezonskih radnika je sve manje.

Da bismo saznali zašto je to tako, razgovarali smo s mladim Beograđanima, ali i sa zaposlenima u omladinskim zadrugama.

Da li danas stvarno nema posla ili mladi jednostavno neće da rade? Da li misle da novac “pada” s neba ili ga ipak treba nekako zaraditi? Sezonskih poslova je sve više, a zainteresovanih sve manje.

"Radila bih sezonski posao, ako ne bih imala ništa pametnije da radim", "Radio bih sezonski posao ako je negde u inostranstvu, eto čisto zbog iskustva, jer se u Srbiji, kao prvo, teško nalaze poslovi, kao drugo plate su užasne", "Radio bih, ako bih imao i vremena i prilike i svega ostalog. Sada trenutno nemam zbog ispita", objašnjavaju mladi svoje razloge.

Mladi u Srbiji vrlo često nisu spremni da troše svoje vreme i energiju na, kako kažu, ''sitnu'' zaradu, uz izgovor da nema posla. Ipak, dovoljno je samo pogledati penzionere koji na ulicama prodaju sladolede ili rade na trafikama.

"U našoj zadruzi je stvarno ponuda posla iz dana u dan veća, pogotovo zato što kreće ta neka sezona kada je veća potražnja za radnicima usled odsustva, godišnjih odmora i tome slično. 00:19 00:25 To su pakovanja, lepljenje deklaracija, magacinski poslovi, to su poslovi promocija koje su aktuelne uglavnom za devojke. Možemo da kažemo da deca koja su došla iz unutrašnjosti, više hoće da rade od dece koja su iz Beograda", navodi Snežana Đurić iz Omladinske zadruge ''Tragač'.'

I baš tako, fabrike za preradu voća i povrća u okolini Čačka i ove godine imaće pomoć mladih.

"Najviše se javljaju za te prerade voća srednjoškolci, oni su najviše zainteresovani. A studenti se javljaju u manjem broju, verovatno jedan od razloga što se oni manje javljaju je ispitni rok. Pre nego što pođu bilo gde da rade, mi organizujemo grupne sastanke kod nas u omladinskoj zadruzi i tačno im kažemo, imaju obrok, prevoz, odeću, cenu rada i sve uslove", kaže Slobodan Milinković iz Omladinske zadruge ''Rad'' u Čačku.

I upravo ta cena rada mlade najviše koči, veruju iz omladinskih zadruga, jer ona ponekad iznosi manje od 130 dinara.

  • Novosadista

    14.06.2016 18:24
    Bolji naslov za clanak
    Da li je narod stvarno gladan, ili samo nece da jede govna?
  • Les miserables

    11.06.2016 21:01
    Razmišljanje naše omladine je oformljeno onako kako su to želeli planeri specijalnog rata nad nama.
    Uslovi u kojima bi trebalo da povuku - ne postoje.
    Iskreno, priželkujem početak svetskog sukoba koji bi prevrnuo sve planove naglavce,
    suočio omladinu sa time da Iphone6 nije najbitniji, kako bi shvatili da supesi ne zavise od bitisanja na zapadu, što će i vreme pokazati i bez sukoba.
    Izuzetno mali broj ljudi je shvatio ovo što sam napisao, samo zato što je bolna istina.
    1. Nivo znanja na našim fakultetima, zajedno sa praktičnom primenom - 1.
    2. Svest omladine o praktičnim zahtevima života od njih - 2.
    3. Težina uslova koje treba da savladaju da bi bilo šta otpočeli - 8.
    4. Vreme koje bi im bilo potrebno da u današnjim svetskim uslovima bilo šta osvoje, na bilo kojoj tački Zemljine kugle - 35 godina.
    5. Politička svest o onome što se događa, van Igara prestola i kojekakvih gamerskih dešavanja je jednak 0.
    Zbog toga im je potrebno potapanje u hladnu vodu, koja, naravno, ne potiče sa zapada ni istoka - a koji programirano mrze.
  • nss

    11.06.2016 16:14
    nss
    uzas sta sve treba da nas tesi...dajte taj posao majstorima ministrima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.