Kritična situacija zbog bolesti "kvrgave kože" goveda

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da je bolest "kvrgave kože" goveda u Srbiji pod kontrolom, ali da je situacija i dalje kritična, kao i da je do sad uništeno oko 465 grla stoke.

On je rekao da trenutno ima oko 70 sumnjivih grla, a da se bolest pojavila u 12 opština, odnosno četiri okruga.

"Bolest je pod kontrolom, nije probila dalje na teritoriju Srbije, što je dobra vest", rekao je Glamočić i dodao da su ekipe na terenu i da se vakcinišu i zaražena i ugrožena područja, kao i velike farme kao što je PKB. On je rekao i da se danas otvara novi tender za nabavku 600.000 doza vakcine i da se u naredih 10 do 15 dana očekuje nova isporuka.

Glamočić je poručio da "ne smemo spavati" i da je i dalje kritično, naročito dok ne bude završena vakcinacija cele teritorije, jer stvaranje imuniteta i nakon vakcinacije traje 10 do 15 dana. "Narednih mesec dana će biti jako kirtično, ali i nakon toga moramo da se pazimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, mora postojati stroga kontrola transporta životinja, jer bolest može da se pojavi bilo gde. Glamočić je rekao i da se šteta poljoprivrednicima redovno isplaćuje i naglasio da je ovo šansa da tokom vakcinacije sva grla uđu u legalne tokove.

Vršilac dužnosti direktora Upave za veterinu Nenad Petrović rekao da su veterinarske službe na terenu, da dobro rade i da je u nekim područjima već završena kompletna vakcinacija. Predsednik udruženja za poljoprivredu u PKS Nenad Budimović istakao da bolest goveda može izazavati veliki štetu za proizvođače mleka i junećeg mesa, ali da je još rano za procene.

Istakao je i da najbitnije da se poštuju sve preventivne mere i da se spreči transport životinja i radi dezinsekcija i dezinfekcija. "Poljoprivrednicima savetujem da poboljšaju ishranu stoke, jer dobrobit životinja mora da bude na prvom mestu", rekao je on.

Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.