Ima li poslodavac pravo da ograničava stavove na društvenim mrežama?

Da li je dovoljno da na svoj Tviter ili Fejsbuk profil napišete da su stavovi koje iznosite lični i nemaju veze za firmom ili institucijom za koju radite?
Šta se dešava ukoliko vaši privatni stavovi nisu u skladu sa politikom vašeg poslodavca? Ima li pravo da vas kazni zbog mišljenja?
 
"Ako pojedinac misli sve suprotno od svoje institucije šta on radi u toj instituciji", kaže za RTS Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i tviteraš. To je njegov stav - iz iskustva dok je bio savetnik predsednika Srbije.
 
"Brzo sam shvatio da se to što imam svoje privatno mišljenje uvek doživljava kao mišljenje institucije i onda sam se naravno rukovodio time i prestao sam skoro u potpunosti da iznosim svoje privatno mišljenje", navodi Krstić.
 
Stručnjaci veruju da dolazi vreme kada će sve nedoumice u vezi sa društvenim mrežama biti rešavane ugovorom između poslodavca i kompanije.
 
"Šer fondacija" beleži 300 slučajeva povrede prava na internetu u poslednje dve godine. Od toga je šestoro ljudi dobilo otkaz zbog svog ličnog stava na privatnom profilu.
 
"Ako bi otkazi u ovakvim slučajevima došli do suda bilo bi jako teško razgraničiti da li su zakoniti. Poslodavac može da koristi razne mehanizme u kojima bi to mogao da podvede pod povredu radne discipline", kaže Nevena Krivokapić iz "Šer fondacije".
  • Autoritet

    30.07.2016 15:01
    Reko čovek lepo-da nema svoje mišljenje.Ima samo mišljenje svog poslodavca.Kad promeni poslodavca-promeni i mišljenje.
  • Nenad

    30.07.2016 14:00
    Nebojša Krstić i ''mišljenje''... molim vas...
  • Zoran021

    30.07.2016 13:16
    Krte22
    Gde ste našli ovog jadnika? Taj nema svoje mišljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.