Avion "lasta" u borbi protiv Islamske države u Iraku

Jedan od dva najvrednija artikla srpske namenske industrije - školsko-borbeni avion "lasta" - iračka vojska već neko vreme koristi u borbi protiv Islamske države.
Ono što je zanimljivo jeste da Iračani na raspolaganju imaju mnogo naprednije avione, poput američkog školskog aviona T-6A "teksan II", ali su bili prinuđeni da u borbenim dejstvima koriste baš "lastu", iako joj to nije primarna namena.
 
Razlog tome je što, za razliku od ove letelice, "lasta" može da ponese i do 220 kilograma ubojnih sredstava, kontejnere sa mitraljezima 7,62 i 12,7 milimetara ili bombe težine do 100 kilograma. Takođe, veoma važna stvar je i to što su nosači ubojnih sredstava na "lasti" univerzalni, pa se na njih mogu kačiti bombe proizvedene bilo gde drugde, od Rusije, preko Francuske, do SAD.
 
Srbija je pre nekoliko godina Iraku prodala 20 ovakvih letelica, koje su korišćene i za obuku iračkih pilota, ali i u borbi protiv terorizma. Prva "lasta" Iraku je isporučena u junu 2010. godine, a poslednja u julu 2011. Međutim, "vatreno krštenje" srpski školski avion imao je krajem 2014. u pustinjskim predelima ove zemlje, piše Blic.
 
Irak nije jedina zemlja koja je kupila i koja koristi srpsko oružje. Ono se izvozi u više od 65 zemalja sveta, a od izvoza naoružanja Srbija godišnje zarađuje više od 250 miliona dolara.
 
Najprodavaniji "artikli" su municija za streljačko naoružanje, pištolji, automatske puške, a sve traženija je i snajperska puška "crna strela", kalibra 12,7 milimetara. Prema podacima za 2014. godinu, Srbija je naoružanje najviše izvozila za SAD, Keniju i Bangladeš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.