Oko 300.000 radnika prima minimalac i nada se povećanju

Predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju ovih dana o visini minimalca, koji se nije menjao već dve godine.
U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Sindikati su tada tražili da se cena rada po satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.
 
Poslednji put visina minimalca promenjena je u septembru 2014. Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. i iznosila je 115 dinara. Obe strane, kao i predstavnici Vlade, saglasni su da su se stekli uslovi za povećanje.
 
Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje za nekoliko procenata, ali ne preciziraju za koliko.
 
Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac. Najveći broj ih je u trgovini - u prodavnicma, buticima, kafićima, ali i u građevinarstvu, ukazuje sindikat. Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadvoljni sadašnjom cenom rada.
 
"U realnom sektoru najviše ljudi je na minimalcu, a što se tiče javnog sektora nemamo tačne podatke, ali ih je u svakom slučaju manje. Na minimalcu su uglavnom zaposlenih u školstvu i zdravstvu koji rade na održavanju higijene, odnosno čišćenju ustanova...", objasnio je Mihajlović.
 
On smatra da bi trebalo bi da se promeni cena jer su, kaže, svi parametri koje predviđa Zakon o radu i drugi pokazatelji - potrošačka korpa na strani toga da minimalac mora ići na gore. Dodao je da se od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovara o tome i da za sada "ide u dobrom smeru".
 
"I poslodavci su svesni da minimalna zarada treba da se koriguje ali najverovatnije ne delimo iste stavove kad je u pitanju iznos", rekao je Mihajlović. On je naveo da se nakon formiranje vlade očekuje i sastanak SES-a na kome bi se detaljnije razgovaralo o tome i kako bi se minimalna cena rada korigovala u zakonskom roku, odnosno u septembru.
 
Podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bise minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.
 
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre. Atanacković je, međutim, rekao da poslodavci mogu pristati na povećanje od nekoliko procenata, ne navodeći tačno koliko bi to bilo.
 
"Dobra volja za povećanje postoji ali treba imati u vidu da ni nama nije lako, odnosno da su nameti privredi sve veći", rekao je Atanacković.
  • AU

    11.08.2016 22:46
    Ala su se botovi iz državne službe raspisali u borbi za prava jadnih radnika na minimalcu u privatnom sektoru.
    A u stvari svi uzeli digitrone u ruke i računaju koliko će se povećati njihova plata.
    Njihova plata je minimalac puta koeficijent za radno mesto.Čim se minimalac poveća, i njihova plata automatski ide gore!
    Nema boljeg posla od državnog!
  • Djole

    11.08.2016 01:22
    Ovako
    Cenu potrosacke korpe podeliti sa brojem radnih sati i eto minimalne cene radnog sata.
    Prosta racunica. A treba jos i racune platiti.
  • U pravu si

    11.08.2016 00:01
    Milan
    Najveći broj malih preduzetnika paušalaca zatvoriće firmu, jer usled povećanja minimalca neće moći da poplaća poreze doprinose za sebe i svoje zaposlene.
    Svi će čekati posao kod držvae,Najisplativije je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.