Pastor: Reći ne kvotama za izbeglice na referendumu u Mađarskoj

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) pozvaće dvojne državljane Mađarske iz Srbije da na referendumu 2. oktobra u Mađarskoj glasaju protiv obaveznih kvota o raspodeli izbeglica u Evropskoj uniji, najavio je danas lider te stranke Ištvan Pastor.
Pitanje na referendumu će glasiti: "Da li želite da EU propiše obavezno naseljavanje u Mađarskoj ljudi koji nisu državljani Mađarske, čak i bez pristanka parlamenta", a Pastor je rekao da je stav SVM-a da na listićima treba zaokružiti "ne".
 
"U tom smislu ćemo učiniti napor da ljudima približimo ovaj problem, da im pomognemo u tome da mogu da se koriste pravom glasa i istovremeno ćemo ih ubeđivati u to da zaokruže ne", rekao je Pastor. On je ocenio da je referendum "samo na prvi pogled" unutrašnja stvar Mađarske i da u perspektivi može da bude od značaja i za Srbiju jer se, kako je rekao, tiče suvereniteta.
 
"Kao što sam ubeđen da moj komšija ne može da donese odluku o tome s kim ću ja da živim i koga ću da primim u kuću, kao što se to najverovatnije odnosi i na Vas, isto tako mislim da u odnosu na ovo pitanje isto to važi. Moje je da odlučim: ako hoću - učiniću, a ako neću - niko ne može da me prisili da to učinim", naveo je Pastor.
 
Pravo glasa na referendumu u Mađarskoj moći će da ostvari i oko 150.000 državljana Srbije s dvojnim državljanstvom.
  • Madjar

    19.08.2016 10:20
    Ja te se stidim sto si predstavnik madjara.
  • Milovan

    19.08.2016 00:25
    Lako je tako iz udobne pozicije reći: Nećemo imigrante. ... Jel nećete imigrante u Evropi? Onda na obale Grčke i Italije, pa kad imigranti krenu da izlaze na kopno a vi ih gurajte natrag u more. ... Najlakše je očekivati da neko drugi uradi taj prljavi deo posla za tebe.
  • socko

    18.08.2016 23:19
    Referendum je na prvi pogled unutrašnja stvar Mađarske, a na drugi pogled ukazuje na profasisticke tendencije i Orbana i Pastora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.