Protest prosvetara - "Poniženi i prevareni"

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas u Beogradu kako bi, pred početak školske godine, još jednom podsetili resorno ministarstvo i državu na težak položaj prosvetnih radnika i neispunjena obećanja.

Skup je simbolično počeo u pet do dvanaest, a učesnici protesta nosili su sindikalne zastave i transparente na kojima je pisalo "Poniženi i prevareni", "Uvažavajte vaspitače, jer su oni prva karika vaspitanja i obrazovanja", "Platni razredi prevara".

Predsednica sindikata Jasna Janković kaže da Srbiji ne treba deklarativno podržavanje obrazovanja i da se stalno govori je ono stub društva i da su učitelji važni, ukoliko se to ne konkretizuje.

"Najavljeno je da će ovih dana stići novac za pogrešno obračunate plate tokom letnjih meseci prošle godine. I kada taj novac stigne nećemo se mnogo pomeriti, jer su prosečne plate u prosveti od 39.000 dinara ispod proseka u Srbiji koji je 46.000 dinara", rekla je Janković. Ona je podsetila da su prosvetnim radnicima plate 2014. godine umanjene za 10 odsto, da je u međuvremenu vraćeno tri odsto, te da očekuju da se prvo vrati preostalih sedam odsto, a tek onda povećanje plate.

"Mi smo najobrazovaniji deo javnog sektora i treba da budemo u vrhu sa platama", rekla je Janković i dodala da je poslednji momenat da se rešavaju gorući problemi prosvetara.

U suprotnom, kazala je ona, sindikati neće stajati na Trgu Nikole Pašića, već će šetati, a na ulice neće izaći 750 predstavnika sindikalnih organizacija, već 30.000 članova sindikata.

  • Beki

    02.09.2016 13:43
    A da li je drugim građanima Srbije vraćeno 3%od oduzete plate? Oni traže jos 7%,a mi ostali zaposleni u javnom sektoru nismo bitni. Plus učitelji pored pomenutih raspusta, imaju zagarantovan vikend, rekreativne nastave i ekskurzije. Samo prosvetari treba da zive. Jadni oni!
  • jovana

    01.09.2016 18:35
    nije to nista sta ih ceka oni kao ni zeljeznicari pojma nemaju gde zive. misle da je samo dovoljno da dodju na posao.
  • M.

    01.09.2016 12:01
    @ cane ns
    preteruju
    Svake godine ista prica ja vozim kamion po ceo dan pa nikom nista u njemu jedem spavam porodica trpi,Pocinju da me nerviraju kao da je samo njima lose i nikom vise neka idu preko pa tamo nek rade i neka probaju tamo da strajkuju.Medicinarima je jos gore i nemaju prava na strajk,oni imaju raspuste i za to su cak placeni SRAMOTA

    Da li se ti to nerviras sto oni traze ono sto misle da im pripada (a pripada im), ili to sto ti nemas m.da da to isto uradis za sebe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.