Notari preuzimaju i ostavine da bi rasteretili sudove

Od 1. marta 2017. overa svih dokumenata obavljaće se kod javnih beležnika kako bi se rasteretili sudovi, pišu u današnjem izdanju "Večernje novosti".

U pitanju su overe o zakupu, overe potpisa, prepisa, kopija, isprava, ovlašćenja poput ovlašćenja da maloletna deca mogu da putuju u inostranstvo.

Kako "Novosti" pišu, taj deo posla trebalo je od 1. marta 2017. da prepuste i lokalne samouprave, ali ima naznaka da se to neće desiti delom zbog finasiranja opština, a delom zato što beležnika još nema dovoljno.

I ostavinske rasprave su formalno prešle u ruke notara, jer sud ima mogućnost da konkretnu ostavinsku raspravu kod koje nema spora prosledi notaru.

U Javnobeležničkoj komori rekli su da sudovi u Vojvodini mahom to rade, dok je situacija u Srbiji šarolika, ali u Beogradu iako je trebalo da počne posle 1. jula to još nije zaživelo.

  • Ab

    06.09.2016 13:42
    strasno
    No sve to jos uvek moze da se radi po mesnim kancelarijama. E dokle to je vec pitanje?
    Jb drzavu koja sama sebi uskracuje izvore prihoda.
  • lala

    06.09.2016 13:20
    a mi naivni
    i sve u cilju rasterećenja sudova,, kažu, a mi naivni pa nam nije jasno da se nekima burazerski namešta posao koji treba (i može) da radi država - prebacili su posao oko overa ugovora za promet nekretnina na notare, rezultat: sudovi su ukinuli šalter sale jer nemaju posla a mi plaćamo mnogo deblju naknadu notarima - ovo je samo nastavak prakse "šišanja ovaca" . u normalnoj državi država obavlja sve svoje funkcije kao uslugu za minimalnu naknadu a ne prebacuje ih na privatnike da od toga prave profit
  • Naravno

    06.09.2016 11:23
    Pretpostavljam, po cenama po kojima su radili i sudovi?
    Ili, ako su veće i ne plati se, može doći i do toga da notaro[ pleni i ostavinu?
    Ma, Partija je zakon... Hajde da to jednostavnije kažemo.
    Od sada, ako bilo koja javna služba ne radi svoj posao, reći ćemo da "ne mogu da stignu".
    A onda će se osnovati Agencija ili Partijska Služba koje će preuzeti rad sa narodom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.