Bogićević optužio Dinkića da mu je tražio "reket" od 800.000 evra

Vlasnik kompanije "Farmakom" Miroslav Bogićević optužio je na suđenju u ponedeljak Mlađana Dinkića da ga je reketirao, a tvrdi i da je dobijao pretnje od bivšeg visokog funkcionera BIA Dragana Markovića Markonija.

Kako je otkrio na suđenju, Markoni je pomagao drugom biznismenu, Velimiru Jovanoviću, da preuzme Bogićevićevu Mlekaru "Šabac".

"Njegovi saradnici su mi dolazili u kuću da mi prete pred mojom porodicom i komšijama koji to mogu da potvrde. To se desilo kada sam izašao iz pritvora. Oni su se predstavljali kao da su članovi BIA, ali sam kasnije shvatio da su se lažno predstavljali. Kao obezbeđenje je u Mlekari je bila angažovana firma Markonijeve kume, u čemu se vidi povezanost sa Jovanovićem, koji je u to vreme bio zakupac Mlekare u stečaju", izjavio je Bogićević i dodao da je Jovanović kasnije iz stečaja kupio Mlekaru "Šabac", čiji je i danas vlasnik.

Ovaj biznismen je izneo optužbe na račun Mlađana Dinkića za kog je rekao da mu je tražio novac "kako ne bi odmogao 'Farmakomu'".

"Videli smo se nekoliko puta, jer je on izrazio oželju da pomogne 'Farmakomu'. Dva-tri puta smo bili na večeri u ribljem restoranu, a kada smo se sastali u 'Pica baru' Dinkić mi je tražio 800.000 evra da ne odmogne mojoj firmi. Tražio je 400.000 evra za košarkaški klub Radnički iz Kragujevca, a ostalu polovinu za sebe, i to da mu ih dam u kešu na ruke. Odmah sam tom klubu uplatio 250.000 evra, kako bih kasnije imao dokaze. Dinkiću nisam dao pare i počeo je da me maltretira. Slao mi je poresku inspekciju, pričao loše o meni u poslovnim krugovima", nabraja Bogićević.

On je dodao da je na tim sastancima, uz Dinkića bila i njegova tadašnja desna ruka Verica Kalanović. Iako Dinkić nije želeo da komentariše ove navode za "Kurir", Kalanović je poručila da je "reč o glupostima". Navode o pomaganju KK "Radnički" demantovao je i tadašnji trener Miroslav Muta Nikolić.

"Sve je to bez veze što priča Bogićević. Koliko znam, on nam ni dinara nije dao", tvrdi Nikolić, dok tadašnji direktor kluba Aleksandar Grujin nije odgovarao na pozive.

Ovo je samo deo optužbi koje je u svom saslušanju izneo Bogićević. On je tvrdio i da ga je advokat Zoran Jakovljević posećivao dok je bio u zatvoru, obećavajući mu slobodu ukoliko kaže da je određenim ljudima dao novac. O kojim ljudima je reč Bogićević nije želeo da otkrije, ali izvori "Danasa" kažu da su u pitanju Goran Veselinović - jedan od najbližih saradnika premijera Aleksandra Vučića, Nebojša Rodić - bivši direktor BIA, sada ambasador u Azerbejdžanu i član SNS, kao i Dušan Petrović - bivši ministar poljoprivrede.

Bogićeviću se inače sudi zbog 30 miliona evra kredita koje "Farmakom" nije vratio Privrednoj banci Beograd (PBB). U vezi sa tim slučajem Bogićević je negirao sve optužbe tužilaštva.

Ovaj biznismen je istakao da je PBB-a tražio da se ta banka naplati "zamenom ispunjenja", odnosno da banka preuzme imovinu dužnika. Prema tvrdnjama Bogićevića, procene Rudarskog fakulteta i Geološkog instituta su da je imovina koju je "Farmakom" nudio bila viša od 100 miliona evra, ali nijedna banka nije pokušala naplatu aktivacijom garancija.

Bogićević je uhapšen u novembru 2014. godine na beogradskom aerodromu. Sve vreme je tvrdio da je tog dana trebalo da otputuje u Cirih, gde bi se sastao sa investitorima koji su bili spremni da kupe ceo rudarski deo "Farmakoma" za 500 miliona evra, što bi rešilo probleme sa bankama.

On je naveo da poseduje mejlove kojima se potvrđuje sastanak tog dana, na kojem je trebalo da bude potpisan ugovor o prodaji "Farmakoma", kao i konstatacija "Zar je moguće da neće doći" švajcarskog giganta "Trafigure", kada su shvatili da je Bogićević uhapšen pre nego što je seo u avion.

  • Lemonhead

    07.09.2016 14:47
    Pocrkajte svi više!
  • Skeptik

    07.09.2016 12:28
    Pitam se
    Ma da,svi su drugi krivi samo Bogićević nije.Opet ista štela obećali mu nešto ako opljuje neke političare koji nisu još bili pred sudom.Došao tako i Dinkić na red,posle će biti neko drugi.A gde je u toj priči ministar Velja ,gde je Drobnjak iz Puteva Srbije gde su drugi.Ok istražite i dalje jel Dinkić nešto ukrao ali nemojte svaki put tražiti alibi na račun drugih.Ok jel kao ukrao pare sa Kipra,ali gde su te pare,biće da ih je sakrio Dinkić kod babe u perinu,cvrc. A ko je te pare štekovao na Kipru,Dinkić ili SPS Miloševićeva mafija.Daj jednom isterajte do kraja sve te priče a ne ostavite ih na pola da se opet služite njima kad vam odgovara.Svi ste isti u poslednjih 30 godina i zato ne zamajavajte narod otkrivanjem tople vode već rešite sve osumnjičene do sada.Jel su krivi ili nisu.Sve ostalo je prljavi politički spin.
  • milan

    07.09.2016 10:43
    Ma nemoguće, Dinkić to mu niko neće poverovati. Čak ni javni tužilac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija