Građani ne veruju medijima, pravosuđu i u rad parlamenta

Građani Srbije imaju najmanje poverenja u policiju u odnosu na zemlje regiona, a situacija nije ništa bolja ni kada je reč o parlamentu, pravosuđu, tužilaštvu i medijima, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Iako policija spada među četiri oblasti u koje imaju poverenja, taj procenat je i dalje najniži u regionu.

Čak 68 odsto ispitanika, od njih 1.000 iz Srbije, istaklo je da veruje u obrazovni sistem, na drugom mestu je zdravstvo (57%), zatim policija (54%) i lokalna samouprava (42%).

"Međutim, potrebno je u obzir uzeti to da u institucije zdravstvenog sistema, policiju i lokalnu samoupravu i dalje značajan broj građana nema dovoljno poverenja iako se navode kao one u koje građani imaju najviše poverenja", navodi se u publikaciji "Stavovi građana o policiji" BCBP-a.

Nasuprot tome, stanovnici Srbije najmanje veruju medijima, čak 60 odsto, što nas stavlja na sam vrh u regionu. Na drugom mestu po nepoverenju nalaze se pravosuđe i parlament, u koje ne veruje 56 odsto ispitanika, dok u tužilaštvo ne veruje 55 procenata građana.

Istovremeno, ovo su institucije koje svaki treći građanin smatra veoma korumpiranim, što dodatno komplikuje situaciju, jer se radi o institucijama koje bi morale da se bore upravo protiv korupcije. Problem predstavlja i to što je tek trećina građana rekla da bi prijavila slučaj korupcije policiji.

Ipak, za Srbiju je primetno da je poraslo poverenje u sve oblasti u odnosu na isto ispitivanje iz 2015. godine. Najveći "skok" desio se u oblasti zdravstva, gde je poverenje građana poraslo za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, to poverenje je diskutabilno, jer su građani istovremeno istakli da smatraju da je korupcija najveća upravo u zdravstvu.

Slična situacija je i u policiji, iako 52 odsto građana ima poverenja u njen rad, čak 72 procenta njih smatra da postoji korupcija. Ovo se može objasniti time što je korupcija duboko ukorenjena, zbog čega poverenje i svest o korumpiranosti institucija opstaju.

"Moguće je da za određeni broj ispitanika korupcija ne predstavlja negativnu pojavu, što je pretpostavka od koje polazi ova analiza. Ovo potvrđuje i podatak o korupciji u policiji iz prošlogodišnjeg istraživanja, gde je prosečno 68 odsto ispitanika na Zapadnom Balkanu reklo da je korupcija normalna pojava u društvu i da je ima svuda", navodi se istraživanju koje je sprovedeno u šest zemalja.

Kada je reč o zapošljavanju čuvara reda u Srbiji, građani smatraju da se uglavnom zapošljavaju preko rodbinskih i političkih veza, ali i legalnim putem, odnosno javnim konkursima.

Takođe, zabrinjavajuće što čak 76 odsto građana smatra da političari imaju uticaj na rad policije.

Percepcija policije kod građana Zapadnog Balkana

Istraživanje "Stavovi građana o policiji" sprovedeno je, osim u Srbiji, i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Kosovu. Na pitanje kako bi opisali policajku 69 odsto ispitanika je navelo atribute poput "ljubazna, lepa, pristupačna", dok je znantno manji broj, 29 odsto njih, istaklo sposobnost, efikasnost i hrabrost žena policajaca.

"Prosečni" policajac asocira građane na poverenje, zaštitu, hrabrost, sposobnost, prijatnost, korektnost, ali i korumpiranost.

Celu publikaciju i istraživanje u kom je ispitano 6.000 osoba možete pročitati OVDE. 

  • @ Slučajni prolaznik

    13.09.2016 22:05
    Narod nije izabrao ovo. I mađioničar kada radi, svi gledaju - a ne vide šta radi.
  • Slucajni prolaznik

    13.09.2016 21:16
    Ljudi, sami ste ovo izabrali.
    Sad 4 godine cutite i trpite.
    Ako neko ima bolju ideju nek izvoli.
  • VladaN

    13.09.2016 19:50
    posto..
    ..dobar deo medija kontrolise Vucic, posto je on i tuzilac i sudija, a parlament je cirkus gde vecinu cine bezlicni poltroni koji mu ne izlaze iz straznjice zakljucak je da gradjani ne veruju. Vuxicu. Pitanje je, ko onda glasa za njega. Jos gore ako se samo njemu veruje onda je ovo drustvo retardiranih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.