NIS platio za 36 odsto manju rudnu rentu

Naftna industrija Sbije (NIS) uplatila je prošle godine za 36 odsto manje na ime rudne rente, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

NIS je za eksploataciju mineralnih sirovina u Srbiji u republički budžet uplatio za prošlu godinu 1,4 milijarde dinara, dok je taj iznos godinu dana ranije iznosio 2,2 milijarde dinara, navodi VOICE.

Za NIS u Srbiji i dalje važi staro zakonodavstvo, zbog čega ta kompanija plaća tri odsto na ime rudne rente, dok za sve ostale kompanije, na koje se primenjuju aktuelni zakoni Srbije, važi pravilo od sedam odsto za rudnu rentu, pa stoga NIS ima povlašćeni položaj u Srbiji, podseća VOICE.

Taj novinarski istraživački centar je podsetio i da Srbija nije pokrenula pitanje primene zakona nad NIS-om ni nakon što je iz Rusije u nekoliko navrata stigla poruka da se odustaje od gradnje Južnog toka, što je jedan od tri projekta na osnovu kojih se na NIS primenjuju stari zakoni koji su predviđali rudnu rentu od samo tri odsto.

"NIS-u se opraštaju milijarde dinara, a zauzvrat ta kompanija eksploatiše prirodna dobra Srbije. Da se na NIS primenjuju aktuelni zakoni Srbije, ta kompanija bi u budžet za prošlu godinu, umesto 1,4 uplatila 3,3 milijarde dinara na ime rudne rente", piše VOICE i dodaje da iz NIS-a nisu dobili odgovore na pitanja u vezi sa rudnom rentom.

Novinari VOICE-a su tražili i intervju sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, ali im je rečeno da su stavljeni na "dugačku listu čekanja".

  • stako

    30.09.2016 12:25
    Zasto neko ne izracuna koliko nam je zapad uzeo sa uvodjenjem (ukidanjem carine) olaksica za robu sa zapada,kod rusa imamo povlascen polozaj o izvozu,niko nam nije kriv sto nema sta da izvezemo.
    jer slepo sledimo sta sa zapada govore a onda okrivljuj ruse i ostale iskrene prijatelje srbije.
  • ALUMNI

    30.09.2016 08:55
    OSTAJE PITANJE
    za koliko su ucenjeni da plaćaju crvenom blizancu svake godine!
  • Ombre

    30.09.2016 06:31
    Повлашћени
    Чекај није само НИС повлашћен, шта је са Фијатом, Лиром, Јуром...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.