Menu 021

U sudskim spisima umesto činjenica i podataka samo tačkice

Vrhovni kasacioni sud (VKS) ubuduće će prilikom objavljivanja svojih sudskih odluka zamenjivati ili izostavljati lične podatke stranaka i advokata, kao i druge propisane podatke u cilju zaštite privatnosti tih osoba.
Info 01.10.2016. | 22:34

Izuzetak od ovog pravila odnosiće se na pravosnažno osuđene na više od pet godina zatvora zbog ratnih zločina i organizovanog kriminala jer u njima preteže interes javnosti.

Ta rešenja utvrđena su Nacrtom pravilnika o zameni i izostavljanju podataka u sudskim odlukama VKS-a, kojima se, između ostalog, predviđa koji se podaci izostavljaju i na koji način se zamenjuju. Tako, Nacrt, koji je u celosti objavljen na sajtu VKS-a, predviđa da se u sudskim odlukama zamenjuju ili izostavljaju ime, prezime i nadimak fizičkog lica, datum i mesto rođenja, adresa prebivališta i boravišta, JMBG, broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole, registarske oznake vozila ili druge lične isprave i mrežni podaci koji bi mogli dovesti do otkrivanja njegovog identiteta.

Pravilnik štiti i biometrijske podatke, genetske i podatke o zdravstvenom stanju, kao i druge na osnovu kojih osoba može biti identifikovana. Međutim, izričito je naglašeno da se ne pseudonimizuju podaci o učesnicima u postupku kada "opravdani interes javnosti da zna" preteže u odnosu za zaštitu identiteta fizičkog lica.

Prema pisanju "Dnevnika", to se naročito odnosi na krivične postupke koji se vode protiv okrivljenih za izvršenje "krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih medunarodnim pravom, krivičnih dela organizovanog kriminala, poput pranja novca, trgovine ljudima i drugih". U odlukama građanske, privredne i upravne oblasti ne navode se podaci o strankama, njihovim punomoćnicima, zakonskim i statutarnim zastupnicima, akcionarima, članovima društva i s njima povezanim licima, predstavnicima.

Takođe i podaci o umešačima, stečajnim poveriocima i stečajnim dužnicima, privrednim subjektima, privatnim preduzetnicima, izvršnim poveriocima i izvršnim dužnicima, oštećenima, predlagačima i protivnicima predlagača, ostaviocima, naslednicima, svedocima, srodnicima, bliskim licima i susedima stranaka.

U odlukama iz krivične oblasti izostavljaju se podaci o osumnjičenom, okrivljenom, optuženom, osuđenom, oštećenom kao tužiocu, privatnom tužiocu, oštećenom, oštećenom po predlogu, svedoku, braniocu, punomoćniku, stručnom licu, zakonskom zastupniku stranke, srodniku, prijatelju, susedu stranke.

Zamena ili izostavljanje podataka u sudskim odlukama koje postoje u elektronskom obliku obavlja se zamenom podataka s dva ista velika slova (AA...). Svako sledeće ime i prezime lica koje je navedeno u sudskoj odluci, zamenjuje se s druga dva velika slova, azbučnim redosledom slova (AA, BB,...). Pseudonimizacija brojčanih i svih drugih podataka osim imena i prezimena (elektronske adrese, kućne adrese, JMBG-a) sprovodi se zamenom s tri tačke (...).

Nenavođenje podataka u sudskim odlukama koje postoje samo u pisanom obliku sprovodi se prekrivanjem crnom bojom tako da se podaci koji podležu izostavljanju učine nevidljivim, nakon čega se pristupa fotokopiranju ili skeniranju sudske odluke.

Autor: Dnevnik
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest