Nakon pretnje štrajkom radnici "Pošte Srbije" dobijaju 13. platu

Vlada Srbije je dala saglasnost da se zaposlenima u "Pošti Srbije" i ove godine isplati 13. plata, čiji prosek iznosi 32.000 dinara.

Prema pisanju "Blica", tako će blizu 15.000 radnika i ove godine imati bonus, iako je bilo najave da će premijer Aleksandar Vučić staviti veto na dodatna primanja. Međutim, ova odluka je doneta nakon pretnji sindikata, koji su pre nekoliko dana uputili pismo novoj direktorki, inače Krkobabićevom kadru, i članovima Vlade.

Izvor "Blica" iz Vlade Srbije kaže da je na odluku o 13. plati uticao Milan Krkobabić, doskorašnji direktor "Pošte".

"On je preporučio Nadzornom odboru (NO) da donese odluku da iz dobiti preduzeća isplati 13. plata. To je uradio bez konsultacija sa premijerom i Ministarstvom privrede, pa je NO 24. aprila doneo odluku da se zaposleni nagrade. Garantovano je i to da će zaposleni svoju nagradu dobiti pre godišnjih odmora, odnosno u julu. On je, naime, odobrio da se 30 odsto iz dobiti iz 2015, koja je iznosila 30 miliona evra, izdvoji za 13. platu. Vučiću ovakav gest nije bio po volji jer je smatrao da su bonusi suprotni merama štednje i bilo je indicija da ih neće odobriti. Dodatna plata tada nije isplaćena, a u međuvremenu se promenilo rukovodstvo "Pošte". Sindikati "Pošte" su novoj direktorki Miri Petrović i Vladi dali upozorenje da će stupiti u štrajk ako im se do kraja septembra ne da saglasnost za isplatu bonusa", objašnjava sagovornik ovog dnevnog lista.

On dodaje da je Vlada pred ovakvim pritiskom i donela odluku. Kako kaže, ponovila se situacija 2014. godine kada su sindikati, takođe pod pretnjom štrajka, dobili 13. platu.

"Oni nisu krivi zbog ovakve reakcije, jer su tražili da im se obećano ispuni. Krivo je rukovodstvo na čelu sa Krkobabićem, koje tri godine na svoju ruku donosi odluku o raspodeli novca iz dobiti, ne konsultujući Vladu pre toga. Ovog puta je rečeno da je ovo poslednji da se tako nešto dešava", tvrdi sagovornik lista iz Nemanjine 11.

Predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović smatra da su radnici s pravom tražili da im se isplati obećano.

"Isplata je trebalo da se obavi još u julu. Sindikati smatraju da 13. plata treba da se isplati jer je 15.000 radnika doprinelo dobrim poslovnim rezultatima preduzeća. Naša prosečna plata je oko 40.000 dinara, a zarada mnogih šalterskih radnika i poštara ne pređe ni 35.000 dinara. Taj novac ne ide iz budžeta, nego iz zarade firme", zaključuje Pavlović.

  • Liman3

    06.10.2016 19:34
    Banda lopovska!
    Sta bre hoce vise ovi krkani, dokle vise da se deli novac pojedincima koji je otet od naroda svake godine podizuci svoje cene usluga! A sta mi koji punimo taj budzet sto radimo kod privatnika i proizvodimo, izvozimo , sta sa nama, mi svi koji punimo budzet smo na minimalcima a ovi sto nam skidaju kozu s ledja oni se rasipaju i prete nekakvim strajkovima?! Lepo ko nece od njih da radi za 30000 dinara otpustiti i sa biroa zaposliti ljude kojih ima koliko hocete a ne zaposljavati po babu i stricevima, licno cuo i video osobu koja se hvalila kako je kum ubacio u Postexpress da radi! Svim radnicima poste porucujem ako nece da rade za 12 plata godisnje u proseku za 30000 dinara ima nas koji bi rado prihvatili takve poslove za te pare!
  • ns

    06.10.2016 11:47
    U Srbiji se odavno samo drzavni radnici racunaju ostali su tu samo da sluze ove prve! Zali boze onog ko nije otisao odavde.
  • grujovic

    06.10.2016 10:09
    Ima se, moze se
    @pantelija - Zar se ne secas sta su rekli Krkobabici - "Nema viska zaposlenih nego ima manjka posla". Ako su stvarno zaradili, neka podele. Ali ako im se dotira iz budzeta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.