Mladi parovi u Srbiji nemaju ni za hranu, većina živi kod roditelja

Svakog dvadesetog mladog roditelja i dalje izdržavaju bake i deke dok lične prihode ima tek svaki drugi novopečeni roditelj.

Sedam odsto mladih roditelja nema dovoljno novca ni za hranu, za njih 40 odsto, kućni budžet nije dovoljan za kupovinu odeće, a polovina se svakodnevno ili veoma često oslanja na finansijsku pomoć roditelja. 

To su neki od rezultata studije Instituta za sociološka istraživanja iz Beograda "Postajanje roditeljem u Srbiji". Studija je urađena na uzorku od 1.627 osoba uzrasta od 19 do 35 godina, među kojima je i 435 roditelja.

Podaci iz studije govore i da najveću pomoć i podršku mladim roditeljima u Srbiji pružaju njihovi očevi i majke, kao i da više od polovine mladih očeva i majki živi pod istim krovom s roditeljima ili u u stanu koji su nasledili. Svakom desetom mladom bračnom paru stan su kupili roditelji, a samo desetak odsto njih to je uspelo da uradi sopstvenim snagama.

Kada je reč o zaposlenosti, istraživači su uočili velike rodne razlike. Tako, dok trojica od četvorice mladih očeva rade, manje od polovine majki ima posao. Ispostavlja se da roditeljstvo za žene neretko podrazumeva privremeno ili trajno povlačenje s tržišta rada jer svaka deveta mlada žena prestaje da radi kada postane majka.

Muškarci su izloženi jakom socijalnom pritisku da se zaposle kada stupe u brak i postanu roditelji, jer postoji uverenje da muškarac treba da bude hranilac porodice. Na to ukazuju podaci da su mladići i devojke u istom procentu nezaposleni pre nego što postanu roditelji: stopa nezaposlenosti za mladiće iznosi 31,5 odsto, a za devojke 31,2 odsto. Međutim, kada postanu roditelji, stopa nezaposlenosti mladih majki ostaje ista ili se neznatno povećava, dok je stopa nezaposlenosti mladih očeva 12 odsto. Istraživanje je pokazalo i da su očevi spremniji da rade bilo koji posao, dok su majke manje spremne da rade prekovremeno ili da osnuju sopstvenu firmu.

Prema istraživanju, glavni preduslovi za roditeljstvo kod mladih je stan u vlasništvu i stalan posao, bez obzira na visinu plate.

Najveći broj mladih roditelja, pokazalo je istraživanje, njih 68 odsto reklo je da je dete bilo planirano, za trećinu neplanirano, dok dva odsto roditelja nije želelo bebu. Inače, 60 odsto anketiranih roditelja kaže da ne želi više dece, 20 odsto planira još, dok 20 odsto to prepušta slučaju. 

  • reality check

    21.10.2016 02:16
    U prevodu - mnogo je pijanih i uduvanih klinaca koji se kresu bez kondoma, pa nakon tri meseca tj. neplanirane trudnoce, kao fol stupe u brak i formiraju porodicu. Kum, svadba, krstenje, domacinski sve kao, a onda par meseci kasnije eto ih usranih i gladnih.
  • hm

    20.10.2016 17:25
    Zanimljiv odabir. Ustvari, zabrinjavajuci. Za analiziranje na temu roditeljstva su uzeti ljudi od 19 godina, a od 36 nisu ulazili u statistiku? Pa sta da radi s 19 godina, ili je nkv radnik, ili je tek izasao iz skole. Plodno doba zena je jos bar 10 godina, a muskraca i duze. Analiza bi imala eventualni znacaj da je istaknuta po dobnim grupama. A izostavili ste upravo deceniju roditelja koji bi potpuno promenili ukupnu statistiku, oni koji su ucili skole, stvrali neku karijeru bar, prvo stvarali sebi uslove za decu, pa onda radjali decu. Glavna grupa su vam zadesni roditelji sa pijanih zurki. Da i ne spominjem nakaradnu recenicu da muskarci imaju pritisak da rade. Zovu sebe sociolozi.
  • mlada vojvodjanka

    20.10.2016 15:28
    Ovakve članke s vremena na vreme čitam već četvrt veka i više...generalizovanje i paušalne procene pa paušalne i istine! A jedino je tačno da POSLA NEMA! Dajte ime tog što ne mož da nadje radnike! Ali naveditebi zaradu!? Pa da vidim ko se ubi za smrata da radi? Sramotno je sve ovo što se radi - desetak tajkuna i 10% njihovih pomagača rade šta im je volja, bez ikakve kontrole od strane države (koja opet pa dere zanatlije i vija babe oko pijaca), bez plaćanja poreza...ma ne vredi nabrajati, sve se zna! Raslojavanje je toliko da bukvalno trećina mladih može nikada da ne radi (roditelji su im se nakrali pa i unučiće obezbedili), trećina je najamna snaga(koja ima neko jadno nasledstvo u vidu stana ili kuće) pa može od 20.000 dinždi zarade i pomoći roditelja,baba i deda da preživljava, a ona svesna trećina završava škole i kida ODAVLE! Sahranili su državu...sad na red dolazi narod...i crno je da crnje ne može biti objavili vi ovo ili ne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.