Zašto je važan sistem kvaliteta u javnim nabavkama u zdravstvu

Iako zakon ne pravi razliku unutar različitih oblasti u okviru kojih se sprovodi sistem javnih nabavki, ipak postoji bitna razlika, sa stanovišta javnog interesa, o kakvoj je nabavci reč.

Kada se radi o nabavkama u zdravstvu, osnovno pitanje je da li se može utvrditi i standardizovati kvalitet u javnim nabavkama sanitetskog materijala, kao što je to moguće u nabavci, na primer, papira za štampanje ili kompjuterske opreme.

- Loša javna nabavka u zdravstvu nekog može koštati života. Ukoliko hirurški konac puca tokom šivenja jer je lošeg kvaliteta, to nekoga može koštati života. Nasuprot tome, ako papir za štampanje nije 80 grama, nego je manje, onda se to rešava u okviru zakonskih mera koje se odnose i na oblast zdravstva, jedino što posledice nisu uporedive - tvrdi Jasna Filipović, iz organizacije "BalkanTenderWatch".

Zbog toga je potrebno sagledati sve mogućnosti unapređenja sistema javnih nabavki u zdravstvu i to adekvatnim planiranjem investicija.

- Za određenu medicinsku opremu, npr. opremu za laboratorijske analize, ili za hemodijalizu, nije potrebno izdvojiti posebna sredstva, već je takvu opremu sa stanovišta finansija bolje nabaviti putem višegodišnjeg ugovora za potrošni materijal. Treba naći mehanizam po kojem bi lekari imali jednu od glavnih uloga u oceni kvaliteta, jer su oni odgovorni za rezultat lečenja, pa njihovo mišljenje treba da bude visoko rangirano prilikom vrednovanja javne nabavke. Ocena kvaliteta koju bi davali morala bi da bude ograničavajuća sa stanovišta novca, u smislu ugovaranja razumne cene, uz obezbeđeno odsustvo sukoba intersa - rekao je Đorđe Belenzada, bivši činovnik Uprave za javne nabavke.

Okrugli sto "Svrsishodnost javnih nabavki u zdravstvu" održan je u Novom Sadu u okviru projekta "Ka efikasnim mehanizmima javnih nabavki u državama (potencijalnim) kandidatima za članstvo u EU" koji sprovodi "BalkanTenderWatch".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.