FOTO: Urednik potvrdio preuzimanje portala "Mađar soa"

Glavni urednik portala "Slobodni Mađar so" Zoltan Vigi izjavio je danas da adresa portala nije u vlasništvu "Mađar soa" i da će ubuduće na njoj biti portal "Slobodni Mađar so".

 

Vigi je rekao da je vlasnik domena www.magyarszo.com bivši dopisnik "Mađar soa" iz Vašingona Tibor Purger.

Internetsko izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji "Mađar soa" (Magyar Szo) od jutros je preuzeo deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u "Slobodni Mađar so" (Szabad Magyar Szo).

Vigi je rekao da će na tom portalu raditi desetak novinara.

"Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status", kazao je Vigi.

Purger je na portalu jutros objavio otvoreno pismo, u kojem je potvrdio da je on vlasnik tog domena i dodao da je "Slobodni Mađar so" nastao kao reakcija na "brutalne" smene urednika, davanje otkaza novinarima, kao i na cenzurisanje mišljenja koje je drugačije od vladajućih političkih stavova.

"Sloboda mišljenja je osnovno ljudsko pravo i na nju imaju pravo i nacionalne manjine. U društvu niko nema pravo da ućutkuje one koji drugačije misle. Manjinski mediji imaju pravo na pluralizam a ne na jednoumlje", rekao je Purger.

Dodao je da je nakon 25 godina izveštavanja za Mađar so iz Vašingtona, uredništvo u aprilu ove godine bez obrazloženja prestalo da objavljuje njegove tekstove. Purger je najavio da će ubuduće sarađivati sa "Slobodnim Mađar soom".

Na adresi www.szabadmagyarszo.com od jutros se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.

Tekstovi govore o tome da se list u poslednje vreme "udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti", a ostavljena je i poruka da će "ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja".

Deo redakcije Mađar soa organizovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.

Novinari i stručna javnost su tada ocenili da list Mađar so trpi veliki politički pritisak i cenzuru najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

  • Nick

    23.10.2016 22:02
    Pocetak
    Za pocetak im ugasite budzetski finansiranu stampariju....
  • Pera Peric

    23.10.2016 16:35
    Malo ste se zabunili, nije ovde doslo ni do kakvog preuzimanja... Online izdanje "starog" lista se nalazi na adresi http://www.magyarszo.rs/ i ono i dalje radi kao i do sada. Ovaj novi medij nema veze sa "starim", osim sto ga vode novinari koji su nekada radili u listu "Mađar so".
  • Bane

    23.10.2016 14:17
    Podržavam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija