Od opomene do oduzimanja nastavničkog zvanja plagijatorima

Opomena, javna osuda i oduzimanje nastavničkog zvanja, samo neke su od mera koje predviđa etički kodeks usvojen od strane Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji će primenjivati svih 18 državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.

Do sada su samo neki fakulteti imali svoje kodekse, a sada će prvi put to biti uređeno na višem nivou. Zbog toga će svi studenti i profesori koji budu zatečeni u plagiranju i svakoj drugoj vrsti prevare biti strogo kažnjeni.

Jednoglasno usvojen dokument "Osnove za kodeks o akademskom integritetu na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji" akademskoj zajednici omogućiće da, nevezano za sudske postupke, sankcioniše neetičko ponašanje, odnosno plagiranje radova, lažiranje rezultata istraživanja i nepropisan odnos prema kolegama, ali i prema studentima i obrnuto.

"Ovaj kodeks je nastao kao unutrašnja potreba akademske zajednice da se suprotstavi nekim oblicima povrede prava, jer ova oblast do sada nije bila dobro uređena i samo neki univerziteti su imali svoje kodekse", objašnjava za "Blic" dr Dejan Popović, redovni profesor Pravnog fakulteta i predsednik NSVO.

Kako on dodaje, postoje razni vidovi neodgovornosti koji bi bili sankcionisani, a krivotvorenje naučnih radova, neodgovarajući tretman mlađih, plagijat i autoplagijat, samo su neki od njih.

"Neke od blažih mera su opomena, javna opomena i javna osuda, dok će se teži prekršaji sankcionisati oduzimanjem nastavničkog zvanja i poništavanjem doktorata. Takođe, posledice će snositi i oni koji lažno prijavljuju svoje kolege", kaže Popović.

Univerziteti imaju rok od 45 dana od dana objavljivanja ovog dokumenta na sajtu da izrade sopstvene kodekse, u kojima će razraditi procedure za prekršaje koji su samo pobrojani, a zatim još 60 dana da ih dostave na razmatranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.