Ko ne plaća račune za telefon, neće dobijati ni kredit u banci

Ko ne bude plaćao račun za mobilni telefon, vrlo je moguće da neće moći da dobije kredit od banke.

Ovo pravilo najverovatnije će početi da se primenjuje sledeće godine, kada se očekuje da u kreditni biro Udruženja banaka Srbije uđu i podaci o potraživanjim mobilnih operatera. To bi praktično značilo da će bankari raspolagati i podacim o tome koji klijenti ne plaćaju račune za mobilne telefone.

"Sve je više problematičnih kredita, pa će ovaj način banke imati bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnog klijenta. Potrebno je da se utvrdi cela procedura dostupnosti podataka, ali će se oni najverovatnije naći u kreditnom birou u toku 2017. godine", navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu za Blic.

Više informacija o klijentima u kreditnom birou je i jedan od uslova koji Srbija treba da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi Svetske banke za 2018. godinu. Ukoliko se u obzir uzme ambicija Vlade Srbije da se za dve godine nađemo među prvih 20 zemalja, ovakav potez je sasvim izvestan.

Svetska banka je, između ostalog, navela da naša zemlja "nosi negativan poen jer se podaci od kompanija koje pružaju nefinansijske usluge ne uključuju u izveštaje kreditnog biroa". Prema saznanjima "Blica" mobilni operateri koji posluju u Srbiji zajedno će nastupiti oko ovog predloga Svetske banke.

"Kreditni biro je već pokrenuo zahtev za dostavljanje ove vrste podataka. trenutno se čeka mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", navode u jednoj od telekomunikacionih kompanija.

Dekan bankarske akademija Hasan Hanić smatra da je u kreditni biro potrebno ubaciti što više podataka.

"Slično kao u razvijenim evropskim zemljama, kreditni biro treba da sadrži podatke o svakom pojedinačnom građaninu. To znači izmirenje poreskih obaveza, plaćanje komunalija, taksi, računa mobilnih telefona i slično. Za početak je najjednostavnije da se u biro uvrsti plaćanje mobilnih telefona. Važno je imati kompletne informacije u kreditnom birou o svim korisnicima kredita. na taj način se smanjuje rizik da se odobri kredit onima koji neće uredno vraćati dugove", zaključuje Hanić.

  • boltonmicrofinance

    08.05.2017 23:16
    boltonmicrofinance
    Да ли сте мушкарац или жена, ви тражите кредит да расте ваше пословање
    Или платити свој посао или дугове, рачуне, изнајмити свој дом? Ако јесте, онда Да ли имамо свој одговор кредит од € 15.000,00 (€) до Максимални € 500.000.000,00 (€) са роком доспећа који можете приуштити, и било коју врсту кредита, који би требало да тражи од клијента: * Персонал Лоанс * Пословни krediti * Персонал кредити 2% камате, под условом да интересовање за више информација контакт е-маил (болтонмицрофинанце@гмаил.цом)
  • fred mantin

    01.03.2017 23:48
    loan
    Jeste li poslovni čovjek ili žena? Treba ti novac da pokrenete vlastiti posao? Da li je potrebno kredit za izmirenje svoj dug ili isplatiti svoje račune ili pokrenuti dobar posao? Da li vam je potreban novac za svoj projekt? Nudimo osiguran kredita za bilo koji iznos i bilo gdje u svijetu (pojedinci, tvrtke, nekretnine i pravna lica) u našoj stopi od 2% odličan. Odgovarajući aplikacije i poslati više informacija na e-mail adresu: (fredmantin@gmail.com)
  • Mrs Olivia Marrice

    25.02.2017 14:50
    примјењују сада и добити креди
    PINEHEARTLOANFIRM@GMAIL.COM
    да ли је потребна хитна кредит за стартуп бизниса, или да плате своје рачуне, ако јесте онда слободно и применити данас на пинехеартлоанфирм за дајемо кредите на 2% попуста стопа
    примјењују сада и добити кредит за којима сте трагали за
    PINEHEARTLOANFIRM@GMAIL.COM

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.