Od danas onlajn izrada novih zdravstvenih knjižica

Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja, od danas će imati mogućnost to da urade i putem Nacionalnog portala eUprava www.euprava.gov.rs.
Cela procedura je jednostavna i prilagođena korisnicima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Novom uslugom predviđena je i mogućnost dostave novog dokumenta na kućnu adresu i ta adresa će biti ponuđena kao opcija prilikom popunjavanja zahteva. 
 
Troškovi izrade iznose 400 dinara po jednoj zdravstvenoj kartici, za građane koji žele lično da je preuzmu u nadležnoj filijali RFZO. Građani koji se opredele za dostavu zdravstvene kartice na odabranu adresu, uplaćuju iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu karticu.
 
Ukoliko građani žele da izvrše uslugu i za više članova svoje porodice koji su preko njih osigurani, na jednoj uplatnici će biti iznos za plaćanje za sve članove porodice za koje je podnet zahtev.
 
Zbog zaštite podataka, RFZO će dostavljati koverat sa karticom posebno za svako lice. Ukoliko prilikom dostave, podnosilac zahteva ne bude na navedenoj adresi, biće mu ostavljeno obaveštenje gde može naknadno da preuzme karticu.
 
Krajnji rok za podnošenje zahteva je 31. decembar, ali će posle tog roka važiti one stare knjižice dokle god su overene.
 
Kako se napominje, koraci u podnošenju zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja su sledeći:
 
1. Idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs 
 
2. Kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice.
 
3. Popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina). U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu.
 
4. Nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu; NAPOMENA: uplatu je potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj).
 
5. Nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.
 
6. Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.
  • Maki

    25.11.2016 20:12
    Nedostaci
    Problem br.1
    Nailazim na situaciju prilikom registrovanja kako je moj JMBG već zauzet, a nije povezan ni sa jednom mojom mejl adresom. Nakon prijave o mogućoj zloupotrebi, od eUprave, ni traga ni glasa. Niko ne može da reši taj problem. Stojim u mestu.

    Problem br.2
    Pokušaj predavanja zahteva sa tuđeg naloga je nemoguć, svaki osiguranik mora da ima svoj nalog. Pritom, nemoguće je prijaviti novorođenče koje još nema LBO jer je u opciji samo preko tog broja pronaći svoje podatke.

    Veliko razočaranje u ceo naš sistem u XXI veku!
  • vladazzz

    23.11.2016 10:59
    ne radi
    ЛБО се мора поклапати са примљеним од РФЗО se pojavljuje i meni.

    Zaista mi nije jasno dokle ce vise da nam govore kako nesto sto ne moze, moze da se uradi. Tuga, cemer i jad ove drzavne uprave ponovo udara!

    Idemo k'o stoka u redove jer, avaj u 21 veku imati internet uslugu koja resava sve te neke stvari je ozbiljan problem!

    Sramota!
  • Sanja

    10.11.2016 11:58
    @Petar
    Meni izbacuje "ЛБО се мора поклапати са примљеним од РФЗО" iako su se pojavili moji podaci nakon što sam ukucala LBO sa zdravstvene knjižice.

    Da li je problem u delu "Број осигураних лица" pošto sam ostavila 0 jer niko nije preko mene osiguran ili treba 1 ako sam sama sebi osigurano lice? Nisam pametna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.