Koliko treba plata za pristojan život?

Za život prosečne tročlane porodice u Srbiji, bez većeg luksuza, potrebno je dosta novca, a kada se saberu mesečni prihodi i rashodi, izvesno je da rashodi nadmašuju prihode i da novca nikad nije dovoljno.
Uz prosečnu platu od oko 45.000 dinara, mesečno se u domaćinstvo slije oko 90.000 dinara i, iako se čini da je to prilična suma, kada se raspodeli na troškove, pokazuje se da nije tako. Zbog toga se u Srbiji – a to i nije nekakva tajna – ili podiže kredit, ili pozjamljuje novac ili se on vadi iz slamarice jer računica kaže da je prosečnoj tročlanoj porodici za komforan život – a to bi trebalo da znači stan od oko 60 kvadratnih metara, automobil, odlazak na godišnji odmor, potrebno više od 115.000 dinara mesečno, piše Dnevnik.
 
Dakle, za život bez većeg luksuza potrebno je daleko više novca nego što mesečno zaradi prosečna tročlana porodica. Prosečna potroščaka korpa za tročlanu porodicu teška je oko 68.000 dinara, a ona podrazumeva zadovoljenje osnovnih potreba – a osim režijskih troškova, tu su i troškovi za hranu, piće, odeću, obuću, kulturu, obrazovanje, izlaske, prevoz, komunakcije... Kada se to sve poplaća, iz kućnog budžeta nestane gotovo jedna i po prosečna plata, a preostalih oko 20.000 dinara mogu se potrošiti na nešto drugo. Najčešće ni taj novac ne postoji, odnosno već je potrošen, i to uglavnom na plaćanje kredita – od onih za stan, autmobil, odlazak na more, polazak đaka u školu, kupovinu nameštaja, kompjutera...
 
Tako je za plaćanje rate za automobil kupljen na kredit, mesečno potrebno još oko 12.000 dinara, koliko iznosi prosečna rata. Mnogo je građana koji plaćaju i kredit za stan, uz rok otplate na više decenija, pa su im plate svakog meseca opterećene s još oko 100 evra, odnosno oko 12.500 dinara, u proseku. Za odlazak na godišnji odmor – a u Srbiji to najčešće znači put na more – tročlanoj porodici potrebno je oko 1.200 evra, odnosno gotovo 150.000 dinara. Pošto toliko novca mnogi nemaju odmah da izdvoje, ponovo se pribegava plaćanju na rate, pa i ako se to razbije na godinu dana, mesečnim troškovima treba dodati još oko 12.500 dinara.
 
Ni polazak deteta u školu, kao ni odlazak na ekskurziju nisu zanemarljive stavka u kućnom buyetu, pa se i ti troškovi često razbijaju na rate. Tako se, recimo, za kupovinu uybenika koji su oko 10.000 dinara i odlazak na ekskurziju, čije se cene razlikuju u zavisnosti od destinacije i vremena boravka i kreću se i do 40.000 dinara, mesečni izdatak dodatno povećava oko 4.000 dinara. Ako se neko odluči za kupovinu novog nameštaja, recimo dečje sobe, i tu treba, računati da dodatni mesečni teret od oko 4.000 dinara, a ako se kupuje novi prosečan kompjuter, za šta se takođe odborava kupovina na 12 meseci, mesečni trošak se povećava još oko 3.000.
 
To je, naravno, samo deo troškova koje bi mogla imati prosečna tročlana porodica, a samo oni značajno premašuju iznos dve prosečne plate. Nije potrebno biti ekonomista da bi se uvidelo da je komforan život veoma skup i da, ma kako da se dinar prebacuje više puta preko ruke, na jednom mestu uštine, na drugom malo popusti, rate prebacuju iz meseca u mesec, krediti refinansiraju – ostaje rupa od oko 25.000 dinara.
  • dzo

    15.11.2016 10:10
    Onom jednom/jednoj što je dao minus na kritiku pljačke sa vrha da elaboriram ukratko:
    Dve trećine rep. budžeta se puni od taksi tj poreza, pa tako imate akcizu (porez) na gorivo najviši u Evropi po ceni litra, pa imate fiksnu akcizu na potrošnju el. energije svaki mesec 450din bez obzira da li je 0KW utrošeno, pa imate RTS taksu 150din bez obzira da li imate ili ne TV, pa onda račun za grejanje koje plaćate cele godine a kada je grejna sezona onda su radijatori hladni ili su štednje radi uvek neki remontni radovi u toku a ne možete da se odjavite i da se grejete na ćebe ako baš želite za 0 dinara, onda imate otet parking ispred zgrade, dupli porez na stan iz tzv greške jer je u rešenju piše porez na kvadrate stana plus porez na adresu cele zgrade, pa onda oteti parkovi, kulturni objekti iznajmljeni privatnicima, oteta obala reke uz naplaćen ulaz i da ne nabrajam dalje. Kada skupite na gomilu koliko DESETINA hiljada platite godišnje za ono što ni po logici ni po zakonu ne bi smeli da plaćate, onda naravno da je mala plata ali mala je iz istog razloga i onima koji vas kradu, pa će onda da vas hapse pred vratima sopstvene kuće jer ne nosite ausvajs, da vam plene i otimaju nekretnine jer je plata kasnila a računi za neutrošeno nisu..I tako dalje, ovo je iz glave, predug je spisak otimačine i zato se samo pravi vašar i udara briga na veselje, da ne bi neko uključio mozak i sabrao, podelio na fejsbuku i napravio grupu onih sa motkama da oteraju lopovska govna u svoje lopovske rupe
  • riba na suvom

    15.11.2016 06:40
    nije stvar u plati
    @Norma Lan
    U pravu ste. Supruga i ja smo imali oko 150 hiljada skupa (ja 120, ona 30), dvoje dece, auto od 10+ godina, podstanari, ali sa strane ljudi računaju da smo puni para. I otišli smo. Imali smo za letovanje, na zimovanje nismo mogli da pomišljamo. Odemo ponekad u bioskop, deca rastu treba sport - gde ako sruše SPENS. Džaba što ja "imam" kada će onaj koji nema konstantno da me potkrada, ako kupim noviji auto, biće mu krivo pa će ga ogrebati.
  • dzo

    14.11.2016 11:58
    Komšije moje drage, kako ne kapirate?
    Sve dok nas kradu gde stignu ovi sa vrha, ne pomažu tu nikakve mega plate jer to opet nije pristojan život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.