Unutrašnja kontrola EPS-a istražuje moguće pronevere

Unutrašnja kontrola EPS-a je još pre tri nedelje pokrenula postupak kako bi se utvrdio razlog odlaska velikih i državnih EPS-ovih kupaca struje, nezvanično je potvrđeno za N1.
Elektroprivreda Srbije izgubila je veliki broj strateških kupaca struje, što je bio razlog za pokretanje unutrašnje kontrole, rečeno je za N1 u tom preduzeću. Prema nalazima te kontrole, koja još sprovodi postupak u ovom javnom preduzeću, postoje osnovane sumnje o malverzacijama rukovodstva "EPS Snabdevanja", zbog čega se spekuliše da je i policija uključena u istragu.
 
Već tri nedelje unutrašnja kontrola u EPS-u pokušava da utvrdi razlog gubitka poslova na tenderima, s obzirom na tvrdnje o najjeftinijoj ceni na tržištu. Za N1 je nezvanično potvrđeno da je, zbog sumnji o malverzacijama, odeljenje "EPS Snabdevanja" zaduženo za prodaju strateškim kupcima rasformirano, kao i da je četvoro direktora iz predostrožnosti sklonjeno sa radnih mesta.
 
Mediji prenose da je rukovodstvo "EPS snabdevanja" prekrajalo cene dodavanjem dva broja na usvojene decimale, pa su ponude na tenderima bile skuplje nego kod drugih ponuđača. Blic piše da postoje indicije da je neko o tome obaveštavao privatnu kompaniju Proenerdži BGD, koja bi potom tendere dobijala. Iz te kompanije demantuju medijske napise i tvrde da niko od zaposlenih nije imao nikakve kontakte sa smenjenim rukovodstvom. Na pitanje N1 o načinu pobijanja cena EPS-a, poručuju da kupce privlače konkurentnim cenama struje.
 
"Energiju koju prodajemo u Srbiji kupujemo na tržištima Evrope. Cena na veleprodajnom tržištu je već zadnjih par godina u padu i mi kao kompanija u potpunosti možemo konkurisati državnom snabdevaču sa cenama. Dakle, jedini razlog kojim pridobijamo kupce širom Srbije je povoljnija cena električne energije koju nudimo", navode u tom preduzeću.
 
Posle objave da je policija preuzela slučaj - iz MUP-a su bez potvrde takve informacije, a Više javno tužilaštvo nije upoznato sa slučajem. "Više javno tužilaštvo u Beogradu ne postupa u predmetu vezano za vršenje provera u EPS-u, a pokušajte da proverite sa Tužilaštvom za organizovani kriminal".
 
I u Tužilaštvu za organizovani kriminal bez odgovora su na pitanje o nalogu policiji za istragu o malverzacijama u EPS-u. Reakcija je stigla jedino od predsednika vlade, koji je iznenađen pročitanim u medijima jer, kaže, EPS nikada nije imao veću likvidnost.
 
Ukoliko se dokažu tvrdnje o malverzacijama iznete u javnosti, EPS bi mogao biti oštećen za više desetina miliona evra, gubitkom oko 300 velikih kupaca. Zvanične reakcije generalnog dirktora EPS-a Milorada Grčića još uvek nema.

Teme

EPS
  • Perica

    29.11.2016 07:35
    KO
    KO JE NA ČELU ELEKTROPRIVREDE DS.LSV,DSS,DVERI ili ????? Čiji kadrovi vode ovu kompaniju? Šta je sad ovo?
  • kazamat

    29.11.2016 07:05
    " .. istražuje moguće pronevere .."

    moguce ??

  • Licemerje

    29.11.2016 06:40
    Sad već nije krađa javne imovine, već moguće prevare.
    A sutra će biti nepravilnosti.
    Al' će zato razapeti onog što je kupovao lek ženi.
    Sretan vam bio poremećaj u snabdevanju, budući. Jer, neko će nekom prodavati kilovate na veliko - mimo svih nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija