Oslobođeni u "Aferi vakcine" će tužiti državu

Svetlana Vukajlović, Smiljka Mileusnić, Vladimir Gravar i Ljubomir Pavićević najverovatnije će tužiti državu zbog višemesečnog pritvora u koji su, ispostavilo se, nezakonito poslati krajem 2011. godine.
Oni sad imaju pravo na odštetu, pošto je tužilaštvo u toku sudskog procesa odustalo od daljeg gonjenja, jer nema dokaza o krivičnom delu. Njih četvoro su u tužilaštvu preuzeli rešenje Višeg suda kojim se odbija optužba.
 
Đorđe Kalanj, advokat Svetlane Vukajlović, kaže za "Novosti" da će najverovatnije podneti zahtev za odštetu.
 
"Odluka o tome je, ipak, na Svetlani Vukajlović. Napravedno je lišena slobode i sasvim je opravdano da želi satisfakciju za svu nepravdu koju je pretrpela. Takvo stradanje i javno blaćenje realno se ne mogu nadoknaditi ničim. Niti se mogu nadoknaditi teškoće i vreme provedeno u tom pritvoru", kaže Kalanj.
 
Kalanj ukazuje da je više puta u sudnici predlagao i obrazlagao zašto treba obustaviti postupak i zašto tvrdnje na kojima se zasnivala optužnica nisu dokazi.
 
"Vukajlovićeva je u svemu bila samo državni činovnik koja je sprovodila odluke Vlade. Njena dužnost kao direktora je bila da potpiše nabavku vakcina sa preduzećem koje je izabrala tenderska komisija, a odobrila Vlada. Ona je prva predložila i da se taj ugovor raskine", kaže advokat Vukajlovićeve.
 
Svo četvoro optuženih, kada su izlazili iz osmomesečnog i petomesečnog pritvora maja 2012. godine, položili su jemstvo kao garant da će se odazivati na sudske pozive. Sud im je tad razarezao cifru od po 100.000 evra. Prihvaćen je predlog da umesto novca pod hipoteku založe nekretnine, pa su svi upisali stanove u toj vrednosti. Sada treba i te hipoteke da se raskinu.
 
Podsetimo, Više tužilaštvo u Beogradu odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i još troje okrivljenih zbog nedostatka dokaza da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine. Tužilaštvo je odustalo od daljeg postupka jer nijednim dokazom nije potvrdilo optužnicu. 
 
 
Podsetimo, afera je nastala usred pandemije izazvane virusom H1N1, zbog koga je Vlada, rukovođena preporukama Svetske zdravstvene organizacije, 2. novembra 2009. naložila Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da po hitnoj proceduri nabavi tri miliona doza vakcine. RFZO je, pregovaračkim postupkom, na tržištu gde je već zabeležena ozbiljna nestašica te vakcine, uspela da preko posredničkih firmi kod švajcarskog proizvođača Novartis, rezerviše potrebnu količinu koja je počela sukcesivno da se isporučuje.
 
U međuvremenu, u svetskoj javnosti sve se više dovodio u pitanje stav Svetske zdravstvene organizacije o razmerama pandemije, zainteresovanost za vakcinisanje i kod nas je bitno splasnula, pa je do odluke Vlade o zaustavljanju nabavke, 12. januara 2010. upotrebljeno svega oko 130.000 doza. Za do tog trenutka pristiglih 862.700 vakcina iz državne kase plaćeno je, uglavnom avansno oko 745 miliona dinara (ukupna vrednost nabavke koja nije u celosti realizovana iznosila je oko 2,4 milijarde dinara).
 
Do hapšenja je došlo godinu i po dana kasnije, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. 
  • i onda

    08.12.2016 13:16
    za neko vreme ćemo da vidimo efekte te kvalitetne vakcine
    a da
    sve posledice će gurati pod druge neobjašnjive dijagnoze
    sve samo da se dokopaju love
    sad ovo što dobiju opet dele
    dva puta iz našeg džepa za njihovo zadovoljstvo
    pa kad su bez treptanja vakcinisali ljude umesto antitetanusom - destilovanom vodom
    ko zna šta su ovde provukli
    veselje
  • Radnik

    08.12.2016 09:19
    zdravstva
    Da je H1N1 poceo da kosi ljude onako kako je svetska zdravstvena predvidjala, onda bi gradjani hvatali za gušu državne činovnike jer nemaju vakcinu za sve gradjane Srbije. Država se ponela odgovorno ali se svetska zdravstvena ponela neodgovorno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.