Pomama za vakcinacijom, u Novom Sadu jedva dovoljno zaliha

U novosadskim domovima zdravlja ostalo je još 200 doza vakcine protiv gripa.
Dragana Kostadinović, koordinatorka za imunizaciju DZ "Novi Sad", ovih dana pokušava da pronađe način da cepivo dobiju svi zainteresovani građani.
 
"Nabavku vakcina planirali smo na osnovu utroška prethodnih pet godina, pa nam je tako za ovu sezonu gripa stiglo 9.000 doza. Međutim, Novosađani su savesnije nego ikada poslušali pozive lekara i medija da se vakcinišu i potrošili smo sve što smo imali", kaže Kostadinovićeva za Politiku i dodaje da su u ovoj ustanovi od Instituta za javno zdravlje Vojvodine zatražili dodatne količine vakcina. Za sada se još snalaze, preostale doze su razbacane po manjim punktovima, dok su veće ambulante utrošile svoje zalihe. Naravno, za najrizičnije pacijente uvek se nađe doza cepiva.
 
Ova vest je gotovo senzacionalna, jer se u Srbiji već dugo nije tražila "vakcina više" protiv gripa. O povećanom interesovanju za vakcinaciju svedoče i podaci Instituta za javno zdravlje "Batut". Do kraja novembra već je potrošeno 70,4 odsto od raspoloživih 243.206 vakcina protiv gripa, koje su domovima zdravlja počele da se isporučuju sredinom oktobra.
 
Do sada je ovu, inače besplatnu, vakcinu primilo gotovo 180.000 građana. Poslata sledovanja vakcina su različito utrošena: u  Severnobačkom okrugu ostalo je oko polovine, na teritoriji Beograda od predviđene doze ostalo je 44 procenta. Vakcina protiv gripa bila je pravi hit na području opština koje su u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kraljevo – od pristiglog sledovanja vakcina do kraja novembra planulo je 88,7 odsto doza.
 
Na teritoriji većine okruga beleži se veći odziv na vakcinaciju protiv gripa nego prethodnih godina, konstatuju u "Batutu".
 
Kako je pre dva dana u Srbiji, konkretno u Beogradu, izolovan i zvanično potvrđen grip u četiri slučaja, pretpostavlja se da će to podići tražnju za preostalim vakcinama. Virus gripa je poznat po tome što ume da iznenadi, pa tako niko ne može da predvidi razmere ovogodišnje epidemije. Da bismo izbegli neprijatno iskustvo sa najopasnijim zimskim virusom, o vakcinaciji treba misliti na vreme, odnosno pre zime i epidemije. U narednim nedeljama i mesecima možemo očekivati znatan porast obolelih od gripa, koji epidemijski vrh u našim krajevima obično dostiže krajem januara i početkom februara, kada se školarci vrate u klupe posle zimskog raspusta.
 
Iako je povećano interesovanje za vakcinaciju, broj vakcinisanih osoba nije dovoljan ako se u obzir uzme preporuka Svetske zdravstvene organizacije, po kojima bi ovo cepivo trebalo da primi 75 odsto osoba starijih od 65 godina. Kako u Srbiji ima milion i 650.000 penzionera, jasno je da bi nam bilo potrebno trostruko više doza od sada planiranih, a to je veliki izdatak i za ekonomije zemalja mnogo bogatijih od naše.
 
I ove godine vakcina je trovalentna i u sebi sadrži soj virusa gripa koji je već duže prisutan na našem području – tip AH1N1, poznat i kao pandemijski ili svinjski grip, a sada je postao sezonski. Pored ovog soja, vakcina sadrži i AH3N2 i Be virus.
 
Primarijus dr Radmilo Petrović, poznati epidemiolog u penziji, kaže da smo nekada u Srbiji trošili i do pola miliona doza vakcina protiv gripa.
 
"Posle višegodišnje nezainteresovanosti građana za vakcinaciju, ovosezonsko povećanje ipak ohrabruje. Vakcinacijom ne možemo da sprečimo epidemiju ili širenje virusa, ali možemo da smanjimo umiranje od posledica gripa. Vakcina zapravo štiti od komplikacija koje mogu dovesti do smrti", kaže dr Petrović.
 
Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim bolestima pluća, oboljenjima srca i krvnih sudova, ljudima koji imaju rak, osobama koje imaju neku od bolesti metabolizma, pre svega dijabetičarima, zatim osobama na dijalizi ili koje imaju neki drugi poremećaja rada bubrega, kao i onima čiji je imunitet oslabljen iz različitih razloga. Vakcinu bi trebalo da prime i sve osobe koje su smeštene ili zaposlene u staračkim domovima, u bolnicama, i ustanovama za zbrinjavanje socijalnih slučajeva. Preporučuje se da vakcinu prime i stariji od 65 godina, kao i zaposleni u javnim službama, koji rade sa strankama, u šalterskim službama ili na sličnim radnim mestima, gde u toku dana imaju veliki broj kontakata sa ljudima.
 
Poučeni iskustvima u toku epidemije svinjskog gripa, lekari savetuju da ovu vakcinu prime trudnice i gojazne osobe. Čak i ukoliko vakcinisane osobe dobiju virus, imaće blagu formu bolesti i sprečiće se teške komplikacije.
 
Zaštita od gripa stiče se već posle dve do tri nedelje nakon primanja vakcine.
  • Pera

    11.12.2016 17:01
    Vakcinacija je korisna i potpuno bezbedna. Nadrilekari i nestrucnjaci mogu da izmisljaju i plase narod ali da nema vakcina bili bi mnogo bolesniji i mnogo vise dece ne bi prezivelo detinjstvo.
  • Lekar

    11.12.2016 15:29
    Anonimnost
    Savetujem gradjane da ne primaju ove nove vakcine. Informisite se malo, sigurno da svako od vas privatnim poznanstvima moze da dodje do nekog lekara ili medicinskog radnika pa da vam kazu ono sto ne smeju nikako u javnosti.
  • пола виагре

    11.12.2016 14:28
    Ај`мо, још мало па нестало! А ми који не будемо инфовани ћемо да прококодачемо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija