Kandidati za sudije Ustavnog suda bliski i partijama

Lista kandidata za sudije Ustavnog suda, o kojoj je juče Skupština raspravljala, prepuna je kadrova koji su bliski vladajućoj, ima i rođaka, prijatelja, pa i onih čije se presude smatraju spornim.
Ustavni sud je najviša pravna institucija i na sudijama ovog suda je poslednja reč. Posle njih, pravda se može potražiti samo izvan Srbije. Odlučuju o svemu kada se zatraži ocena ustavnosti, kao i o Briselskom sporazumu, smanjenju penzija, ustavnim žalbama za vođenje istrage suda u slučaju pogibije gardista...
 
Liste kandidata podeljene su na dve. Jedna ima 10 imena, koje je na predlog predsednice Skupštine Maje Gojković usvojio parlament, a druga osam koje je predložio predsednik Tomislav Nikolić. Ko će na kraju i zaista biti izabran biće uskoro poznato, jer Nikolić daje poslednju reč i bira pet kandidata sa skupštinske liste, a parlament četiri sa njegove.
 
Među kandidatima za sudije Ustavnog suda na rednom broju tri je Tijana Šurlan, profesorka na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Ona se, međutim, obrela na istom rednom broju na kojem je bila i na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" na lokalnim izborima za opštinu Vračar. Njena koleginica, profesorka na istoj akademiji Dragana Kolarić je takođe kandidatkinja. Ona je angažovana i u Agenciji za borbu protiv korupcije, a na to mesto ju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. I dok su se u vladajućoj stranci kleli da je za tu poziciju preporučuje stručnost, u javnosti je isplivalo da ju je možda ipak preporučila činjenica da je supruga Srđana Kolarića, člana Glavnog odbora SNS i predsednika opštine SNS i predsednika opštine Čukarica.
 
Preciznih podataka da li su koleginice Šurlan i Kolarić, osim bliskosti sa vladajućom partijom, i članovi SNS, zasad nema.
 
Na skupštinskoj listi našao se i Radisav Filimonović, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru. On je, međutim, u vladajućim krugovima poznatiji po tome što ga je sadašnji savetnik za bezbednost premijera Milorad Veljović u vreme dok je bio direktor MUP, predstavljao i protežirao kao svog rođaka, piše Blic. Na istoj listi je i Tamaš Korhec, kome pored imena piše da je profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić", međutim nema i obaveštenja da je zapravo pokrajinski poslanik i jedan od osnivača mađarskog pokreta. Na listi kandidata Skupštine odnosno Maje Gojković je i predsednica Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.
 
Na Nikolićevoj listi na rednom broju jedan je njegova prijateljica Snežana Marković, zamenik republičkog javnog tužioca. Ovo prijateljstvo, koje datira iz Kragujevca, nijedno od njih ne taji. Markovićeva je jedna od retkih kojoj se ne osporava stručnost. U javnosti je, međutim, pominjana u aferi "ATP Vojvodina", a koja se vezuje za Maju Gojković i datira iz vremena kada je bila gradonačelnica Novog Sada. Da su čudni putevi do najviše pravne institucije svedoči i kandidatura Miroslava Nikolića, sadašnjeg predsednika Apelacionog suda. On je na listi predsednika Nikolića, a kako se nezvanično navodi po pravosuđu, "dospeo je na listu jer na njegovo mesto u apelaciji hoće da postavi Jovana Kordića, sada predsednika Privrednog suda u Beogradu". 
 
Svi ovi kandidati našli su se u užem izboru.
  • Predragg

    13.12.2016 13:47
    Pitanje- Mogu li Sudije , Tuzioci i Advokati biti krivicno gonjeni ?
  • Garry

    13.12.2016 13:38
    Iskreno govoreći
    Ovo zavijanje poraženih struktura na poslednjim izborima je više nego tragikomično.

    Kada je Milan Marković, brat Jelene Trivan (portparolke u to vreme DS-a) biran u Ustavni sud, sadašnjim kritičarima ove liste zaista nije to smetalo, jer je to bio njihov kadar.
    Sada im smeta i samo poznanstvo sa nekim političarima, lica sa liste.

    E pa gospodo evo ja nisam član ni jedne stranke, ali znam lično čelne ljude SNS-a, DS-a, SPS-a, Nove Srbije i Jedinstvene Srbije.
    Da li sam zbog toga nepogodan?
    Ma aj'te molim vas.

    Ne znam samo (lično) ove iz LDP-a i one iz Dveri.
    Svako ko nešto znači u ovoj državi zna mar par lidera iz nekih stranka, ali to ništa ne znači.
    Čoveka mogu kao nestranačku ličnost kandidovati na svojoj listi neke stranke, pa sada ispada i to problem.
    Kao to su ostraštene stanačke pristalice, a ne stučnjaci u svojim profesijama?
    Bolidizam je ovde na delu.

    Gde su bile NVO i ovi dušebrižnici da napadnu izbor sadašnjih sudija ustavnog suda?
    Što ne traže njihove ostavke jer su svi ekstremno bliski DS-u i birani su na funkciju oz njihovu pomoć?
    Gde su ti napadi bili kod njihovog izbora?
    Tada im nisu smetala njihova poznanstva ili njihove rodbinske veze sa stranačkim aktivistima DS-a?
  • aj

    13.12.2016 13:25
    sudstvo
    Nase sudstvo je jedna velika sprdnja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.