Najveći uspeh zaštitnika građana je što postoji

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras u Nišu da je njegov naveći uspeh u proteklom desetogodišnjem radu to što institucija zaštitnika građana postoji i što građani imaju kome da se požale.
"Zaštitnik građana ne može da naredi, da presudi ili da osudi bilo koga, ali građanima jasno pokazuje da Srbija nije nedemokratska, osuđena na nedemokratske procedure i da ima svrhe žaliti se na vlast", istakao je Janković pred početak tribine "Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti".
 
On je rekao da u skoro 90 odsto slučajeva na pritužbe građana za koje utvrdi da su opravdane, vlast koriguje svoje ponašanje, ali je problem "što su to izuzeci", jer se "građanima koji se žale, problem reši, dok se kod ostalih nastavlja po starom". "Potrebno je da se zapravo promeni način rada", rekao je Janković. U proteklih deset godina, podsetio je Janković, na njegov predlog promenjeno je 40 do 50 zakona, zaustavljeno je donošenje mnogih, a devet zakona je pred Ustavnim sudom ocenjeno kao neustavno.
 
Janković je rekao da je tokom deset godina rada institucije zaštitnik građana pomoć zatražilo preko 1.400 Nišlija i naveo da oni ;zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i državnim, pre svega ćutljivost. "Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja, kada kao zaštitnik građana pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio", kazao je Janković.
 
On je izjavio da se građani Niša, kao i građani u svim drugim mestima u Srbiji, žale na funkcionisanje gradskih službi, ali i na ekonomsku i pravnu nesigurnost. "Pravna nesigurnost i ekonomske teškoće prave grč na licu građana Srbije, koji želimo da skinemo", rekao je Janković.
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji još nema u dovoljnoj meri ekonomskih i socijalnih prava, delom što je ekonomska situacija takva kakva je, a delom zbog toga i što se to malo para koje se ima ne deli transparentno i po svim pravima. U zemlji takođe još nema dovoljno pravne sigurnosti, odnosno sigurnosti da će zakon biti primenjen podjednako na sve i da neće biti povlašćenih, rekao je ombudsman. 
  • bez pomoći

    19.12.2016 09:16
    Moj problem ga ne interesuje, nije hteo ni da razgovara o problemu...nažalost mnogo ljudi ima isti problem kao ja....
    Da zaključimo čovek je narušio instituciju gde radi....zanima ga samo novc....
    Nije nam potrrban ovakav zaštitnik ličnih interesa....
  • Građanka

    17.12.2016 11:32
    @Gradjanin
    Širenjem svog skromnog i netačnog mišljenja navodite pojedine neupućene ljude da pomisle kako je institucija obudsmana izlišna. To je perfidno, zlo i ostrašćeno, a rekla bih i da se lažno predstavljate - da niste građanin, već pritajeni sendvičar. Tek da znate, za slučaj da vas država siluje i odbaci kada joj više ne budu potrebne vaše botovske usluge - tu je uvek zaštitnik građana. Čak će i vas da zaštiti po službenoj dužnosti.
  • Vlada

    17.12.2016 09:16
    ---
    Slamka spasa, svetlost na kraju tunela? Pre svega stručan, zatim gospodin i na kraju profesionalac! Saša Janković.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija