Pojedine cigarete poskupljuju od 26. decembra

Cigarete koje proizvodi niški "Filip Moris" od 26. decembra poskupeće 10 dinara.
Nove, više cene su posledica usklađivanja akciza po novom kalendaru koji važi od januara 2017. godine.
 
To je iznos u koji je uračunata nova specifična akciza koja je uvećana za dva dinara, a na snazi je od nove godine, ali i proizvođačka cena koja će, po svemu sudeći, biti veća za 7,5 dinara. Pušači će, dakle, ubuduće za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje za niške cigarete od 210 do čak 340 dinara.
 
Izvor "Blica" iz Vlade kaže da je "Filip Moris" prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 19. decembra.
 
"Skupština Srbije bi trebalo da do kraja godine usvoji novi akcizni kalendar. Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po, pa je gotovo izvesno da će i u julu cigarete opet poskupeti. Moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 50 evra", objašnjava naš sagovornik. On dodaje da u Vladu još nisu stigli zahtevi drugih proizvođača za povećanje cena.
 
U duvanskim kompanijama juče nisu želeli zvanično da komentarišu svoju cenovnu politiku, ali nezvanično kažu da će svi morati da krenu stopama "Filipa Morisa".
 
Stručnjaci pak kažu da odstupanje od prakse da svi u isto vreme povećavaju cene ukazuje na neku vrstu rata proizvođača duvana. "Gubitnik je onaj koji prvi poveća cenu, u ovom slučaju "Filip Moris"", kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.
 
Odluka o povećanju cena cigareta iz niške fabrike objavljena je u "Službenom glasniku".
 
Podsetimo, pre nekoliko dana poskupeo je "pal mal" proizvođača "Britiš ameriken tobako", dok ostale marke cigareta iz vranjske fabrike nisu, ali to ne znači da im cene neće biti povećane od januara. 
 
"Filip Moris" je najveći proizvođač cigareta u našoj zemlji. Iza njega je "Britiš ameriken tobako", zatim "Japan tobako internešnl" i "Imperijal".
  • DonJuan

    22.12.2016 09:56
    @Krcko
    Pa to nije popularno, a nece vlast da se zamera narodu sa turskim genima. Sve im oduzmi, plate, penzije, dostojanstvo, perspektivu, normalan zivot, ne bune se ni najmanje samo im ne diraj pravo da purnjaju gde hoce i truju koga hoce, odmah bi izbila buna!
  • Krcko

    22.12.2016 09:06
    What?
    A sta je sa zabranom pusenja na svim javnim mestima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.