Sindikat "Sloga" traži proveru ustavnosti kolektivnog ugovora sa EPS

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" podneli su Ustavnom sudu inicijativu za kontrolu ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za Elektroprivredu Srbije zbog "otvorene diskriminacije zaposlenih i grubog kršenja prava po osnovu rada i na slobodno sindikalno organizovanje".
Prema navodima "Sloge", odredbama tog ugovora zaposleni se "ucenjuju i upućuju" da svoja prava ostvare "isključivo preko jedne sindikalne organizacije, reprezentativnog 'Sindikata radnika EPS-a', koju poslodavac favorizuje ugovorom".
 
"To je posebno istaknuto u članu 27. PKU koji obavezuje poslodavca da na ime prevencije radne invalidnosti i rehabilitacije zaposlenih, mesečno na račun tog sindikata uplaćuje najmanje 0.59 procenata, kao i 0.2 posto za finansiranje kulturnih i sportskih aktivnosti od ukupne mase sredstava isplaćenih za zarade zaposlenih kod poslodavca", stoji u saopštenju.
 
"Sloga" je ocenila da se obzirom na visinu zarada u sistemu EPS-a, "radi o višemilionskim iznosima kojima raspolaže jedan sindikat, koji je preuzeo ulogu poslodavca".
 
"Jedan sindikat odlučuje o tome ko će, kad i gde da ide na zdravstvenu rehabilitaciju, uz jasan uslov da je njihov član, umesto da o tome odlučuje mešovita komisija sastavljena od predstavnika poslodavca, svih sindikata, stručnih lica medicine rada i socijalnih radnika koji imaju stručnu kompetentnost", piše u saopštenju.
 
Udruženi sindikati "Sloga" ocenili su da je odredbama kolektivnog ugovora, poslodavac "kupio lojalnost sindikata da u narednom periodu sprovodi sve odluke, pa i one štetne po zaposlene, poput dalje racionalizacije i otpuštanja u EPS-u".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.