Jedan od najvećih poreskih dužnika za milion evra kupio mašine koje ne rade

Jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji "Zastava oružje" platio je više od milion evra za 24 polovne CNC mašine (mašine kojima upravlja računar) od kojih četvrtina ne radi i kojima je prosečna starost 20,5 godina – među kojima je i jedna stara čitavih pola veka – i koje imaju garantni rok od mesec dana.
Portal Pištaljka je posle dve godine upornih zahteva uspela da dobije deo informacija o kupovini ovih mašina, koje je rukovodstvo ove državne fabrike pokušalo da sakrije od javnosti. Za informacije koje Pištaljka poslednje dve godine traži od "Zastava oružja", prošle godine zainteresovalo se i Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu, koje je u oktobru 2015. godine pokrenulo istragu o ovom slučaju.
 
Dokumenta o ovim nabavkama Pištaljka je, istražujući prijavu anonimnog uzbunjivača, tražila u vreme kada su se nabavke i sprovodile, a tek sada, kad se tužilaštvo uključilo u istragu, iz fabrike oružja su, umesto ugovora, ovom portalu dostavili informaciju o nabavkama. Informacija je nastala u oktobru 2015. godine na osnovu izveštaja komisije "koja je po nalogu NO (nadzornog odbora) i generalnog direktora ispitivala postupak javne nabavke", piše u odgovoru "Zastava oružja".
 
U ovoj informaciji piše da je za kupljene mašine "do sada" plaćeno 1.033.327 evra, iz čega se može zaključiti da "Zastava oružje" očekuje da će za polovne i neupotrebljive mašine dati još novca
 
Dve mašine – strug i oštrilica – su vraćene dobavljaču pošto od januara do septembra 2015. godine nisu radile ni jedan dan. Osim toga, jedna mašina ima "delimičnu funkciju", kako se navodi u informaciji, bez objašnjenja šta to tačno znači. Još jedna mašina se ne koristi jer ona, kako stoji u informaciji, fabrici nije ni bila potrebna.
 
Kupljene mašine u proseku su starije od 20 godina, a jedna je čak iz 1968. godine. Fabrika oružja je do sada samo za popravke ovih mašina platila 320.000 evra. Ugovori za nabavku nekih mašina su sklapani pošto su mašine stigle u fabriku, a neke su plaćane unapred u iznosu od 95 odsto iako je garantni rok od mesec dana mogao da ukaže na to da sa njima nije baš sve u redu.
 
Iako su polovne i neispravne mašine kupovane od marta do oktobra 2014. godine, dok je fabrikom upravljao bivši direktor Rade Gromović, i novo rukovodstvo "Zastava oružja" na čelu sa Milojkom Brzakovićem pokušalo je da prikrije podatke i dokumenta o ovim nabavkama. "Zastava oružje" platila je ukupno 200.000 dinara za kazne jer nije htela da postupi po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i odgovori na zahteve za dostavljanje informacija.
 
O ovom slučaju opširnije možete pročitati na sajtu Pištaljke.
  • NaMIG-ivač

    27.12.2016 11:38
    Bolindo
    Ugledali se na premijera........on kupio 6 letećih kanti...a oni mašine za srevisiranje starih kanti....
  • Orko

    27.12.2016 11:08
    TIT
    Hehe, cak ni Del Boy ne bi trgovao kao ovi "specijalci".
  • nss

    27.12.2016 10:49
    nss
    nisu oni nista platili nego je bagra pokrala pare i tacka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.