Mreža za restituciju: Praznično ustupanje imovine "zaslužnim" pojedincima

Mreža za restituciju u Srbiji saopštila je danas da oglas Direkcije za imovinu o otuđenju 109 nepokretnosti predstavlja već viđene pokušaje da se stvaranjem privida transparentnosti, skoro po definiciji u vreme novogodišnjih ili letnjih praznika, državna svojina ustupi pojedincima koji su je "zaslužili".
Taj oglas predstavlja i dokaz da Srbija ima u svojini veliki broj stanova koje može upotrebiti i za rešavanje pitanja restitucije, kao i pitanja zaštićenih zakupaca stanova u svojini građana i zadužbina, navodi se u saopštenju Mreže.
 
Mreža je podsetila da je 26. decembra 1958. godine Savezna narodna skupština FNRJ proglasila Zakon o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, čime je samo u jednoj beogradskoj opštini oduzeto zemljište od 43.000 vlasnika. Tom odlukom i sva imovina ubijenih ili preživelih žrtava Drugog svetskog rata, pa i žrtava Holokausta, takođe je oduzeta.
 
Srbija je nedavno usvojila poseban Zakon o otklanjanju posledica žrtvama Holokausta koje nemaju naslednika, pa je svako raspolaganje zemljištem, od bilo kog lica zabranjeno i ništavo, navodi se u saopštenju.
 
"Republički geodetski zavod i Ministarstvo građevinarstva upravo za tu imovinu, ali i druge državne nepokretnosti kojima nezakonito trguju razna povlašćena lica, mesecima kriju podatke. Svi podaci koje Mreža za restituciju u Srbiji nije dobila odnose se na nepokretnosti koje koriste ili pokušavaju da unovče nekadašnji visoko pozicionirani funkcioneri Saveza komunista, povezani sa Socijalističkom partijom Srbije", navodi se u saopštenju.
  • Komunista

    27.12.2016 18:55
    Lažeš.... stari Vujadine!
    Izgleda si se ti naradio i štogod stekao?
    E, vidiš, komunisti i deca komunista jesu.
    Upravo sakatite i živite od plodova njihovog sticanja - 50 godina.
    Otimate gladnima da bi dali bogatima.
    Čak i sekundarce još uvek hrani pokopana Jugoslavija.
  • Misko

    27.12.2016 17:41
    deca
    sve su to deca komunista i ne znaju nista drugo osim otimacine ...
  • Rit

    27.12.2016 17:24
    Hoće li potomci robovlasnika zaćutati već jednom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.