Umesto za restituciju, vile idu na licitaciju

Oglas Republičke direkcije za imovinu o prodaji 109 stanova i vila, po prosečnoj ceni između 1.200 i 1.500 evra po kvadratu, koji su izuzeti iz imovine "Diposa", obradovao je potencijalne kupce, i razljutio nekadašnje vlasnike nacionalizovanog zemljišta.
Oglas je objavljen u ponedeljak, a zatvorene ponude prikupljaće se do 6. januara. Iz Mreže za restituciju opominju da državne nekretnine ne smeju da se prodaju pre nego što se završi njihov popis, i dodaju da su ti objekti svojevremeno izuzeti iz "Diposa" - kao socijalni stanovi.
 
Najveća početna cena po kvadratu oglašena je za suteren na Kosančićevom vencu 29, gde se nalazi restoran "Faust" - 2.844 evra za jedan kvadratni metar. Ova lokacija u najužem centru grada inicijalno košta 364.134 evra. U restoranu kažu da imaju zakup do 2026, ali ne mogu da potvrde da li će konkurisati za kupovinu, "jer je vlasnik na Kopaoniku".
 
Najmanji stan u ponudi ima 24 kvadrata, u Bulevaru Zorana Đinđića i košta 30.000 evra (1.243 evra po kvadratnom metru). Najveći su dupleks stanovi, od po 182 kvadrata, sa četiri ulaza i terasom, u Ulici Beogradskog bataljona na Banovom brdu. Njihova početna cena je 311.129 evra. Njih, između ostalih, iznajmljuju Nikola Petrović, doskorašnji direktor "Elektromreža Srbije", Goran Đoković, stric našeg najpoznatijeg tenisera, Aleksandar Obradović i Nikola Malbaša.
 
Zakup za većinu kuća i stanova u ponudi ističe u subotu. Bogdan Veljković iz Mreže za restituciju, Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd", kaže da je ovaj oglas dokaz da Republika ima veliki broj stanova koje može da upotrebi za rešavanje pitanja restitucije (zamenska restitucija), ili za preseljenje zakupaca stanova u svojini građana i zadužbina. Umesto toga, država ih, kaže, prodaje za male iznose, netransparentno, povlašćenima.
 
- Pre tačno 58 godina, Savezna narodna skupština proglasila je Zakon o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, kojim je, preko noći, nestala privatna svojina na građevinskom zemljištu i ono je postalo tzv. društvena: svačija, ničija, a pre svega partijska svojina. Samo u jednoj beogradskoj opštini oduzeto je zemljište od 43.000 vlasnika - kaže Veljković.
 
Upravo nekretnine koje su se našle u oglasu Republičke direkcije za imovinu nalaze se na nacionalizovanoj i eksproprisanoj imovini. Veljković ističe i da je nacionalizacijom oduzeta sva imovina žrtava Drugog svetskog rata, pa i žrtava Holokausta. Takav je slučaj bio sa imovinom koja je pripadala ubijenim ćerkama Gece Kona, Elviri Bah i Melvini Hercog, na Dedinju, u Tolstojevoj ulici. Ćerke Gece Kona su ubijene 1942, a do njihove imovine došla je porodica Slobodana Miloševića. Na sličan način, tvrde u Mreži za restituciju, sada će do nekretnina doći neki drugi privilegovani pojedinci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija