Devojčica preminula od upale pluća, doktorka "prepisala inhalaciju"

Dvoipogodišnja Sara Trifunović iz Kušiljeva kod Svilajnca preminula je zbog upale pluća u jagodinskoj Opštoj bolnici, pišu Novosti.
List navodi da je dete 28. decembra odvedeno u Dom zdravlja u Svilajncu zbog visoke temperature i tamo joj je lekarka prepisala lek.
 
Njeno stanje se nije popravljalo, počela je i da kašlje, pa joj je dat jači lek i prepisana inhalacija. Otac je tražio da se uradi snimak pluća i analiza krvi, ali je doktorka rekla da ne želi tako malo dete da izlaže zračenju. 
 
"Nismo smatrali da treba da treba da se obratimo privatnom lekaru, jer smo smatrali da doktorka zna šta treba da radi. Sara je neprestano pokazivala na grudi, što znači da su je bolele, ali doktorka je ponovila da ne treba da joj snima pluća", kaže otac devojčice. 
 
Kada je Sara u ponedeljak počela da gubi snagu i malaksava, posle druge inhalacije u 18 sati roditelji su je odveli u Hitni službu. Lekari su joj odmah stavili masku sa kiseonikom i sanitetom je odvezli u jagodinsku bolnicu. Otac kaže da je dete davalo znake života, ali je bilo potpuno malaksalo. Ubrzo je prestalo da diše. Lekari jagodinske Opšte bolnice reanimacijom su pokušali da povrate dete, ali su pokušaji bili bezuspešni. 
 
Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević je rekla da je u petak urađena unutrašnja kontrola i da je utvrđeno da nije bilo propusta u pružanju lekarske pomoći. U subotu bi trebalo da bude urađena i spoljna kontrola koja će utvrditi šta se tačno dogodilo. 
 
Direktor Opšte bolnice u Jagodini Miloš Lukić tvrdi da dete nije davalo znake života kada je stiglo u bolnicu, ali da sada nema mesta prepucavanju, jer je žalosno što je dete preminulo. Nakon obdukcije, kaže Lukić, znaće se ko je kriv i ko bi trebalo da odgovara. 
  • Seka Persa

    14.01.2017 16:10
    @asi
    Slažem se statistikom. I sa značajnom mogućnosti da se radi o grešci.

    Ali se ne slažem sa naslovom. Sa "dala inhalaciju". Sa činjenicom da će polovina čitalaca pasti u paniku kada im dete sledeći put bude primilo "inhalaciju". Ne slažem se sa senzacionalizmom i blaćenjem ionako lošeg ugled profesije bez ikakve osnove (koliko se čini u ovom slučaju).

    Kada smo kod analiza- Šta bi smo otkrili u urinu!!!??? Ili mikrobiološkom nalazu možda ne brisa grla nego sputuma kojem treba pet dana?

    Na žalost ni jedna od analiza ne bi zaustavila ono šta se dogodilo.

    Zaustavila bi ga činjenica da ako je detetu potrebna inhalacija da je dovoljno loše i da treba da je u bolnici. Na žalost u srpskoj medicini ne postoje jasne smernice po pitanju lečenja deteta sa respiratornom insuficijencijom nego svako nagadja. Takodje treba uzeti u obzir da bolest nije statičan pojam i da se detetu STVARNO moglo pogoršati i pored adekvatne terapije.

    I da se vratim na početak- inhalacija, verovatno jedna za drugom su IZUZETNO indikovane ali dozvoljavamo žutoj štampi da nam kreira mišljenje o zdravlju.

    (O tome da lekarka opšte prakse ne može da dijagnostikuje "ozbiljnu dijagnozu" kao što je dole pomenuto ne bih!)
  • Dr.Feelgood

    14.01.2017 13:11
    Dolazi generacija mamine i tatine dece sa kupljenim i poklonjenim diplomama. U njihovo neznanje i nestručnost smo se više puta uverili. Naravno da kod nas ima odličnih lekara i sjajnih studenata ali su njihovi glasovi ućutkani ili su oterani u inostranstvo da ne smetaju realizaciji ustaljenog posla koji se zove čerupanje RFZZO. Zdravstveni sistem je usmeren isključivo ka profitu trgovaca medicinskom opremom i lekovima. Ko god može neka se leči u inostranstvu pošto lobi neće dozvoliti da se ovde bilo šta promeni niti da im se uvede ikakva konkurencija. Lekare listom uopšte nije briga za vaše izlečenje njih interesuje isključivo novac, čast izuzecima.
  • :/

    14.01.2017 12:30
    -
    Samo da napomenem da ne pravdam doktoricu. Uzasna je u svom poslu.
    Medjutim, ukljucujem se u komentarisanje zbog komentara drugih korisnika koji kazu da "u danasnje vreme svako postaje lekar" i da se "ranije znalo ko je lekar" itd.

    Ja sam kao klinac skoro umro od upale pluca, jer me je doktorica lecila od suncanice.
    Dve nedelje od pocetka lecenja, kada sam poceo da kasljem krv, doktorica je i dalje postavljala pogresne dijagnoze i nije htela da da uput za bolnicu.
    Da me roditelji nisu odveli na svoju ruku u hitnu, umro bih od virusne upale pluca. Tamo me je doktorica (koja se ispostavilo da je bila nacelnica pulmologije) posle samo dva minuta primila u bolnicu. Ovo je sve bilo 2001. kada sam imao 14 godina.

    Doktorica opste prakse je tada imala oko 55 godina, znaci nije bila pripadnik nove generacije studenata koji nisu dovoljno ucili, koji su placali da prodju itd.
    Zena je samo bila toliko sujetna i sigurna u svoje znanje da je skoro napravila veliku glupost.

    Sto se mene tice i dan - danas je tako. Lekar opste prakse stvarno ima opste znanje i ne bi trebao da postavlja ozbiljne dijagnoze vec bi trebao da, za takve stvari, upucuje kod specijaliste.

    E sad, sto su lekari (i ne samo oni, to je nama balkancima u krvi) "malo" sujetni je sasvim druga prica. Jedino sto se, za razliku od drugih struka, ovde najvise osete posledice, jer se radi o ljudskim zivotima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.