Šta je restitucijom do sada vraćeno SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je restitucijom vraćeno ukupno 52.871 hektar zemljišta i 47.433 kvadrata objekata, rekli su za N1 u Agenciji za restituciju.

Kako navode, SPC je vraćeno pravo svojine ili dato pravo svojine na drugoj odgovarajućoj imovini.

Prema njihovoj proceni, do sada je vraćeno 45 odsto oduzetih površina objekata, jer su u jednom broju zahteva kao površine objekata navođene površine samih parcela na kojima su se objekti nalazili, što u najvećem broju slučajeva nije ista površina.

"Ovo je posledica činjenice da zemljišne knjige nisu vodile podatke o površinama objekata, već samo površinama parcela (zemljišta), a zahtevi su postavljeni na osnovu podataka iz zemljišnih knjiga", navode u Agenciji za restituciju.

Neki od vraćenih objekata su poslovni prostori na Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 (JAT, Simpo..) i "dvorišna" zgrada, stanovi i poslovni prostori na Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu, poslovni prostori na Terazijama 22, 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4 u Novom Sadu. SPC-u je vraćena zgrada "Preparandija" u Somboru, četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima, zgrada u Kraljevu a vraćena je i slika "Portret Mihajla Pupina", rad Uroša Predića.

Postupak "crkvene" restitucije, odnosno vraćanje crkvama i verskim zajednicama oduzetog prava svojine na imovini bi do kraja ove godine trebalo da bude završen u više od 90 odsto predmeta, navode u Agenciji za restituciju.

Kad je u pitanju tzv. opšta restitucija, vraćanje in natura bi trebalo da bude privedeno kraju za oko godinu i po dana, dok bi ceo postupak opšte restitucije (koji je, uslovno govoreći, podeljen u dva stepena: naturalno vraćanje i obeštećenje) trebao biti okončan u periodu od pet do sedam godina.

  • mlada vojvodđanka

    16.01.2017 08:15
    ...i dok se narod zlopati vlast u saradnji s političkom i crkvenom mafijom trlja ruke! Sve im je uspelo...kao uvek uostalom u Srbiji,gde je vlast odvojena od naroda po turskom receptu primenjivanom 500 godina...DA LI VAM JE SAD JASNO ZAŠTO SU PARTIZANI NAJBOLJ!?...i nadam se da negde među Slovenima na Balkanu raste mali Joža...
  • iguman

    16.01.2017 03:15
    Drug
    Tito je imao najbolji recept za "lecenje" popove.
  • obican gradjanin

    15.01.2017 21:24
    A ja cekam vec 5. godinu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.