I dalje tajne veze ministra i Zemunskog klana

Fotografija na kojoj poziraju Zlatibor Lončar i pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević, koju je u nedelju novinarima predočio lider Nove Srbije Velimir Ilić, ponovo je aktuelizovala priču o povezanosti ministra zdravlja sa kriminalnom organizacijom čiji su članovi pravosnažno osuđeni za, između ostalog, i ubistvo premijera Zorana Đinđića.
O Lončarevom učešću u poslovima Zemunskog klana još 2006. godine su u Specijalnom sudu govorili bivši članovi ove organizacije - Dejan Milenković Bazgi i Miladin Suvajdžić. Iako su u svojim svedočenjima u postupcima koji su se vodili protiv Zemunskog klana otvoreno govorili o umešanosti Zlatibora Lončara u jedno ubistvo, tužilaštvo više od 10 godina nije protiv njega pokrenulo istragu.
 
Govoreći pred Specijalnim sudom 2006. godine, svedok saradnik Specijalnog tužilaštva Dejan Milenković Bazgi naveo je da je Zlatibor Lončar bio blizak vođi Zemunskog klana Dušanu Spasojeviću. "Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, čak je učestvovao u nekim ubistvima", svedočio je Milenković.
 
Ubistvo o kojem je, prema Milenkovićevim rečima, učestvovao Lončar, dogodilo se 2002. godine u Beogradu, nakon što je pucano na kriminalca iz Crne Gore Veselina Božovića Veska. Prema njegovim rečima, Božović je preživeo napad i bio prebačen u Klinički centar u kojem je u tom trenutku radio Zlatibor Lončar.
 
"Božović je preživeo i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao - sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio... U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku inekciju, nešto u infuziju i da je on to završio", ispričao je Milenković na sudu. On je dodao da je Spasojević, zbog ubistva Božovića, Zlatibora Lončara nagradio stanom na Novom Beogradu. Deo Milenkovićevog svedočenja o stanu koji je Lončar navodno dobio od Dušana Spasojevića potvrdio je i Miladin Suvajdžić, još jedan bivši član Zemunskog klana koji je postao svedok saradnik. 
 
Upitan da prokomentariše činjenicu da svedočenje Dejana Milenković Bazgija nije bilo praćeno reakcijom tužilaštva, njegov branilac Ljubiša Radojčić je rekao da ne želi da ulazi u tumačenje motiva tužilaštva.
 
"Zakon o krivičnom postupku dozvoljava mogućnost tužilaštvu da na osnovu svedočenja pokrene izvesne radnje. Zbog čega oni to nisu uradili, ja ne znam", kaže Radojičić.
 
Do novih dokaza koji povezuju ministra Lončara i Zemunski klan došli su prošle godine novinari istraživačke mreže KRIK. Oni su otkrili da je Lončar 2002. godine, 10 dana posle smrti Božovića, potpisao ugovor o kupovini stana u novobeogradskom bloku 61. Prema navodima KRIK-a, Lončar je ugovor sklopio sa Jelenom Kalinić, suprugom Sretka Kalinića, još jednog člana zemunskog klana.
 
Lončar je u izjavi za RTS pre nekoliko godina negirao učešće u ubistvu, navodeći da je o tome saslušan u policiji. Iako je Danas pitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da objasni fotografije sa vođom Zemunskog klana, njegovi odgovori nisu stigli. Niko iz Srpske napredne stranke nije hteo da komentariše sporne fotografije.
 
Vučić: Verujem Lončaru, operisao je Spasojevićevog oca
 
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je pitao ministra Lončara za "fotografiju na kojoj je s jednim kriminalcem, a koja je nastala pre više godina". Kako je naveo, ministar mu je objasnio da je reč o slici nastaloj posle operacije Spasojevićevog oca i da su ga potom pozvali u obližnji kafić da mu zahvale.
 
Premijer je rekao da veruje Lončaru, da smatra da se ne bi ni slikao da je nešto bilo u vezi s kriminalom, ali je dodao da će, ukoliko se pokaže da je ministar učestvovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama, istog trenutka biti smenjen i naravno procesuiran.
  • dokazi

    27.01.2017 02:51
    Zameram ministru i nista mu ne verujem a nista mu nece ni biti.Dakle postoje papiri u bolnici kao dokaz o operaciji mada se mozda poznaju i odranije , ne postoje dokazi da je uplatio stan a ko placa a da ne pravi ugovor i ima dokaz uplate zato nista ne verujem a neverujem ni Vucicu ako ne dokaze i ako prodje ko Savamala . Previse afera a nimalo osuda ne upucuju na dobro. Nesto se mora menjati i mada znam da cu dobijati minuse vise su uradili dobrog nego prethodni.
  • Bojana

    26.01.2017 22:19
    a enterijer sa fotografije nedvosmisleno izgleda kao kafić... not!
  • posmatrac

    25.01.2017 07:54
    posmatrac
    Na slici izgleda da je Spasojevic operisao oca Loncara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.