LGBT osobama u Srbiji ugroženo pravo na život i slobodu

Koordinator projekta Grupe za podršku mladim LGBT osobama "Izađi" iz Novog Sada Filip Kocevski izjavio je da je još uvek najugroženije pravo na život LGBT osoba u Srbiji.
Kocevski je sinoć nakon predstave o problemima LGBT zajednice "I ja sam tu", koja je održana u Omladinskom klubu "Skladište", rekao agenciji Beta da je, osim prava na život, ugroženo i pravo na slobodno kretanje i okupljanje, bezbednost, pravo na osnivanje porodice, istopolno partnerstvo i brak, a samim tim i pravo na nasledstvo od partnera
 
"Poznavati LGBT osobu nije dovoljno, potrebno je pružiti podršku i zalagati se za te ljude, potrebno je braniti ih ako ih neko napadne jer se suočavamo s diskriminacijom, napadima, govorom mržnje i nasiljem na osnovu nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", kazao je Kocevski.
 
Dodao je da je ovakav vid performansa, u kojem je publici dozvoljeno da aktivno utiče na kreiranje toka događaja u predstavi, značajan jer dozvoljava da se "uđe u tuđe cipele" bez predrasuda ili stereotipa.
 
"Upravo iz tog razloga su uloge u scenariju gde muškarac glumi ženu, jer ne želimo da imamo bilo kakav kalup, već da prikažemo publici da svako može na svoj način da dodje do pozitivnog rešenja u nekoj negativnoj situaciji ili konfliktu", ocenio je Kocevski.
 
On je rekao da Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat i gradske uprave za obrazovanje nemaju dovoljno sluha za teme koje se tiču LGBT prava i da se često dešava da ne dolaze do srednjoškolaca.
 
"Neophodno je što više govoriti o ljudskim pravima LGBT osoba, posebno u manjim gradovima i mestima, kako bi se smanjio nivo homofobije i transfobije i da bi problemi ove populacije bili vidljiviji", kazao je Kocevski.
 
Aktivistkinja za LGBT prava iz Subotice Sunčica Kopunović rekla je agenciji Beta da većina LGBT osoba nije spremno da izađe i da kaže to što jeste jer "bez obzira na krajnji ishod situacije u kojoj LGBT osoba odluči da kaže roditeljima da je gej, najvažnije je da ostane dosledna sebi".
 
Dodala je da ako osobu ne prihvataju roditelji, prijatelji i okolina, treba da se skloni i da ne žali zbog toga.
 
"Smatram da druga opcija ne postoji, ali ljudi na to jednostavno nisu spremni", rekla je Kopunovićeva.
 
Interaktivna predstava "I ja sam tu!" odigrana je u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici. Performans je realizovala Grupa za podršku mladim LGBT osobama "Izadji" u saradnji sa Fondacijom "Danilo Kiš" i Kancelarijom za mlade Grada Subotice. Projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije. 

Teme

lgbt

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija