Brnabić: Dva važna zakona o elektronskoj upravi do 2018. godine

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je danas da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.
"Cilj je da papiri, šalteri, pečati i razne procedure budu iza nas", poručila je Brnabić.
 
Brnabić je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj je predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administartivnih procedura, rekla da je ta publikacija jedan od osnovnih alata za vladu da vidi koji su to administrativni problemi za privredu Srbije i posebno sektor malih i srednjih preduzeća.
 
Ona je rekla da su među deset ključnih preporuka Sive knjige - elektronska uprava, više elektronskih servisa za privredu i građane. Ministarstvo radi na dva pravca u uvođenju E uprave, stateškom da takva uprava u Srbiji bude ireverzibilan proces za bilo koju vladu, a drugi aktivnosti u kratkom i srednjem roku.
 
Prave se dva važna registra - Adresni registar i Centralni registar građana u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i MUP-om.
 
"Do kraja godine očekujemo i Zakon o adresnom registru", navela je Brnabić. Ona kaže da će ti procesi biti završeni u 2018. godini.
 
Brnabić je rekla da je započeto i elektronsko arhiviranje, što je veliki posao pošto veliki trgovinski lanci pojedinačno skladište oko dva i po miliona dokumenata što ih mnogo košta. "Uveli smo elektronski registar arihviranja preko elektronskih građevinskih dozvola. Nastavljamo dalje da krčimo taj put", rekla je ona.
 
Brnabić kaže da da će biti izmenjena i uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju i da će to biti usvojeno na vladi u naredne dve nedelje. Uskoro će proradiati i servis E inspektor kako bi 2017. bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije.
 
Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta. Brnabić istice da treba rešiti overu zdravstvene knjižice, ali tako da nijedan dokument više ne bude potreban. Ona je izrazila očekivanje da će od 1. juna biti stavljena tačka na to i da se radi zajedno na tome sa RFZO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija