Prirodni priraštaj i dalje u padu, u minusu smo za više od 30.000 ljudi

Već 25 godina Srbija konstantno beleži negativni priraštaj, u čemu ni 2016. godina neće biti izuzetak.
Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku o broju rođenih i umrlih za celu 2016. još uvek nisu objavljeni, ali poznata je statistika za sve mesece osim decembra. Na osnovu tih podataka, jasno da će negativni prirodni priraštaj ponovo biti u minusu za više od 30.000 ljudi.
 
Negativni prirodni priraštaj za prvih 11 meseci u Srbiji iznosio je nešto više od 31.000, te se sada čekaju podaci za poslednji mesec 2016, kada će se znati konačna računica. Međutim, teško da će razlika u decembru iznositi 7.000, kojim bi se prebacio prošlogodišnji minus od 38.000. To je ujedno bio i najveći negativni prirodni priraštaj u Srbiji u poslednjih 70 godina.
 
U prvih 11 meseci je rođeno nešto više od 58.000 beba, te se ne očekuje da taj broj prebaci 66.000 za celu godinu. Ono što pravi razliku između 2016. i 2015. godine jeste broj umrlih. Naime, u 11 meseci 2016. umrlo je 89.000 građana, za 4.000 manje građana nego u 2015. Rađalo se više dečaka nego devojčica, dok se umiralo podjednako. Do decembra je bilo i 330 mrtvorođenih.
 
Kada je u pitanju Vojvodina, kod tih podataka se mogu javiti odstupanja prilikom završnog izračunavanja. Međutim, prema za sada dostupnim informacijama, rođeno je preko 32.000 beba. Kada je reč o umrlima, njih 43.813. Ovi podaci se ne razlikuju značajno u odnosu na isti period 2015. godine.
 
U RSZ navode da će u konačnom izveštaju, koji bi trebalo da bude objavljen do juna, biti manjih odstupanja, uglavnom za podatke koji se tiču severa i juga Srbije. Iako negativni prirodni priraštaj u 2016. ima tendenciju smanjenja u odnosu na 2015, to neće biti posledica toga da se u prošloj godini više rađalo, već što se manje umiralo. 
 
Ovakvi podaci idu u prilog projekcijama demografa, koji predviđaju da će ovaj negativni trend nastaviti i u godinama pred nama. Naime, pad rađanja beleži se od 60-ih godina prošlog, a da bi se stanovništvo obnovilo, potrebno je isto toliko godina uz preduslov proste reprodukcije. To u ovom trenutku nije slučaj. Za tako nešto bilo bi potrebno da stopa rađanja iznosi 2,1 odsto, a u ovom trenutku ona je 1,46.
 
Kako bi se situacija iole promenila, potrebna je ozbiljna populaciona politika, što u ovom trenutku nije slučaj. Na korak od toga Srbija je bila 2008. godine kada je doneta Strategija podsticanja rađanja, ali ona nikad nije primenjena. Na ovo je nedavno za 021.rs ukazala i šefica Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk.
 
"Mi smo prosto stihijski prepopustili da to ide 'prirodnim' putem. Sada smo već toliko duboko u tom problemu da bi pravi uspeh predstavljalo da se ta tendencija zaustavi i da krenemo ka nuli. Za to je potrebno mnogo vremena i da se stvari rešavaju sistemski", poručila je ona.
 
Više o ovom problemu, kao i o propuštenim šansama da se slika prirodnog priraštaja poboljša, možete čitati OVDE.
  • Lili

    22.02.2017 10:12
    malo
    Samo malo pomozite roditeljima koji zele troje i vise dece. Dajte majci skraceno radano vreme, kraci radni staz, zaposlite nezaposlenu majku na 4 sata, dajte deci mali novcani dodatak, bespaltne knjige iz makar jednog predmeta tokom skolovanja, uredite postojece decije objekte po Srbiji i za male pare dajte decada idu na letovanja i zimovanja i da vidite kako ce se deca rdadjati. Ali, bojim se da ke ovo utopija. I zaboravih, dajte ocevima normalne poslove i normalne zarade da mogu da izdrzavaju svoje porodice.
  • technocaja

    22.02.2017 09:03
    Nema bele kuge
    Izgleda tako ali realno gledano populacija će se vremenom sama svesti na održiv nivo.
  • Novosađanka

    22.02.2017 09:00
    GSP prevoz za trudnice
    Bilo bi lepo da u Novom Sadu imamo besplatan prevoz za trudnice, trudnice kupuju karte i nemaju pravo na besplatnu povlasticu, ili čak plaćenu. Imaju veliki broj pregleda, a potpuno su zaboravljene, iako je dece sve manje i manje.
    Sistem to moze da resi lepo izdavanjem trudnicke karte kao u Beogradu,donesete papir da ste trudni i dobijete kartu gradskog autobusa besplatno. Molim vas potpišite peticiju i pomozite našim sugrađankama.
    https://www.peticije24.com/emb/168030

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija